RDEČI HLASTAČ CHRISA & DAWNA
Recept je iz: Jamie Oliver

RDEČI HLASTAČ CHRISA & DAWNA
sestavine
- 1 x 1kg rdečega hlastača, z odstranjenimi luskami, očiščenega, z odstranjenim drobovjem
- ½ zrelega avokada
- Marinada
- ½-1 čili škotska čepica
- ¼ zelene paprike
- 3 stroki česna
- 2 mladi čebuli
- ½ šopka sveže bazilike (15 g)
- ½ šopka svežega koriandra (15 g)
- 20 ml kokosovega olja
- 1 pest listov zelene
- Salsa
- ⅓ rdeče paprike
- ⅓ rumene paprike
- ⅓ zelene paprike
- 2 zrela češnjeva paradižnika (150 g)
- ½ rdeče čebule
- 3 stroki česna
- ½ kumare
- ½ šopka svežega koriandra (15 g)
- 4 jedilne žlice belega vinskega kisa
- 1 jedilna žlica pekoče omake
- Ocvrtki iz kruhovca (20 kosov)
- ½ sadeža kruhovca (400 g)
- 1 kroglica neslanega masla
- 75 g krušnih drobtin
- 750 ml rastlinskega olja, za cvrtje
- Banana za kuhanje
- 1 banana za kuhanje
- olivno olje
Priprava
- Za marinado čiliju in papriki odstranite semena, olupite česen ter obrežite in razčetverite mlado čebulo, potem dodajte v mešalnik s preostalimi sestavinami za marinado, kososovo olje pa stopite, preden ga dodate. Mešajte, da nastane pasta, po potrebi pa razredčite z vodo.
- Z ostrim nožem v ribo zarežite po vsej dolžini po obeh straneh, približno 1 cm globoko. Prelijte z marinado, vtrite jo v narejene zareze, potem vsaj 4 ure pustite marinirati v hladilniku.
- Za salso paprikam odstranite semena in jih na drobno nasekljajte. Na spodnjo stran paradižnikov vrežite križ, za 30 sekund potopite v vrelo vodo, potem olupite in na drobno nasekljajte.
- Olupite in na drobno nasekljajte rdečo čebulo in česen. Obrežite kumaro in jo na drobno nasekljajte skupaj z večino koriandra (s stebli). 5. Nasekljajte in vse skupaj zmešajte v skledi, vmešajte kis in pekočo omako, potem dodatno začinite.
- Za ocvrtke sadež kruhovca narežite na debele rezine in delno pokrito kuhajte v slani vreli vodi 15 do 20 minut oziroma da postanejo mehke, potem odcedite. Odstranite kožo in jedro, potem še vroče zmečkajte in dodajte kroglico masla. Dodajte 2 jedilni žlici salse, nato začinite z morsko soljo in črnim poprom.
- Zvrhane čajne žličke mase oblikujte v kroglice, potem povaljajte v krušnih drobtinah in postavite na pladenj. Postavite na stran.
- Za ribo pečico segrejte na 220ºC. Na visoki temperaturi segrejte tudi velik teflonski pladenj ali ognjevarno ponev za cvrtje. Za cvrtke veliko robustno ponev do polovice napolnite z rastlinskim oljem in počasi segrejte na 180ºC (ali uporabite fritezo).
- Hlastača položite na vroč pladenj ali ponev in na vsaki strani kuhajte 2 minuti oziroma da se obarva in poogleni, nato postavite v pečico za 10 do 12 minut oziroma da je dobro pečeno. Preizkusite, ali je pečeno, tako da v najdebelejši del (tik za glavo) zapičite vilice ali majhen, oster nož, in riba bi se morala odluščiti.
- Medtem olupite banano za kuhanje in po dolžini prerežite na pol. Ponev za cvrtje postavite na srednjo temperaturo, poškropite z 1 jedilno žlico olivnega olja, potem banano kuhajte 2 minuti na vsaki strani oziroma da porjavi, potem dodajte ščepec soli in poper.
- V vroče rastlinsko olje pazljivo spustite 6 cvrtkov in kuhajte 2 do 3 minute oziroma da porjavijo, da so drobljivi in se dvignejo na površje, potem osušite na kuhinjski brisački (ostale pred cvrtjem zamrznite za kdaj drugič).
- Ribo postrezite z banano za kuhanje, s salso in cvrtki. Avokado prerežite na pol in odstranite koščico, nato ga dodajte v obliki kroglic in zaključite tako, da potresete z listi koriandra.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Pissaladiere
Recepti Ljubomir Stanišić
Lignji s sladkim krompirjem
Recepti Nathan Outlaw
Postrvje klobase z medenim belim fižolom
Recepti Jamie Oliver
POSEBNA DOSA (VEGANSKA)
Recepti Shane Delia
Počasi pečena jagnjetina z jogurtom
Recepti Ljubomir Stanišić
Telečji medaljoni s štirimi vrstami sira
Recepti Ljubomir Stanišić
Ostrige s tatarsko omako
Recepti Adam Liaw
Jagnječji kebab
Recepti Sara La Fountain
Čilijeve testenine s škampi, rikoto in parmezanom
Recepti Nenad Veljković
Fajitas z zelenjavo