Telečji medaljoni s štirimi vrstami sira

Telečji medaljoni s štirimi vrstami sira

Opis

Priprava:

1. Mesu odstranimo žilice in maščobo, če je treba.

2. Drobno narežemo peteršilj, drobnjak, timijan in rožmarin. Solimo in obilno popramo. Mešanico začimb razporedimo po leseni deski. Meso dobro povaljamo po njih. Pritiskamo, dokler jih ne vtremo.

3. V ponvi segrejemo oljčno olje in meso popečemo z vseh strani. Če je kos prevelik, ga prerežemo, da gre v ponev. Na koncu dodamo maslo in strta stroka česna. Meso polivamo z omako, dokler se maslo ne stopi.

4. Meso prestavimo v drugo posodo in prelijemo z omako. V pečici ga pečemo pet do deset minut.

5. Za omako v lonec vlijemo mleko in zavremo. Dodamo naribani sir (uporabimo zreli sir, star 3 ali 6 mesecev), posolimo, popramo in mešamo dve do tri minute. Ugasnemo ogenj. Omako pretlačimo.

6. Za solatni preliv v posodi zmešamo gorčico, kis, med in oljčno olje ter dobro premešamo. Rukolo začinimo s prelivom.

7. Telečji file narežemo na centimeter debele zrezke in postrežemo na večjem krožniku. Prelijemo z omako od pečenja. Potem prelijemo še s sirovo omako. Postrežemo s solato iz rukole.

sestavine

  • 1 kg telečjih medaljonov
  • 0.5 šopka drobnjaka
  • 1 šopek peteršilja
  • 4 listki mete
  • 1 vejica rožmarina
  • 10 vejic timijana
  • sol
  • poper
  • 100 g masla
  • 4 žlice oljčnega olja

Za omako

  • 300 ml svežega mleka
  • 100 g različnih vrst trdega sira
  • 2 stroka česna

Za solato

  • 150 g rukole
  • 1 žlica gorčice
  • 3 žlice vinskega kisa
  • 1 žlica meda
  • 8 žlic oljčnega olja
  • sol
  • poper

Sorodni recepti