Opis
Priprava:
1. Meso očistimo žilic. Desko potresemo s sveže mleto soljo, mešanico različnih vrst popra in z narezanim rožmarinom. Meso dobro povaljamo v začimbah.
2. Gobe narežemo na trakove. Korenček olupimo in narežemo na trakove, čebulo pa drobno narežemo.
3. Telečje meso pečemo 3 do 5 minut v dobro segreti ponvi na obeh straneh. Nato meso damo na krožnik.
4. V isti ponvi na srednji temperaturi stopimo košček masla in na njem pražimo čebulo 2 do 3 minute. Dodamo narezano korenje in gobe ter pražimo, dokler se ne zmehčajo.
5. Začinimo s soljo in poprom ter premešamo. Dodamo žganje in flambiramo. Ko alkohol izhlapi, dodamo sveže pripravljen ekspreso in omako pustimo vreti eno minuto.
6. Meso vrnemo v ponev k zelenjavi. Dodamo žličko gustina in kockico masla ter mešamo, dokler omaka ne postane dovolj gosta.
7. V drugi ponvi stopimo maslo in marinirano čebulo rahlo podušimo z nekaj listi rožmarina.
8. Teletino narežemo na tanke zrezke. Pri postrežbi najprej naložimo dušeno mlado čebulo, nanjo zložimo zrezke mesa in postrežemo s praženo zelenjavo.
sestavine
- 250 g telečjega bifteka
- 0.5 čebule
- 100 g mariniranih gob šitake
- 1 korenček
- 1 skodelica kave
- 30 ml konjaka ali brendija
- morska sol
- mešanica poprovih zrn
- 200 g marinirane mlade čebule
- sveži rožmarin
- oljčno olje
- 50 g masla