
Ljubomir Stanišić
Vse se je začelo na vzhodu … Glavno vlogo v tem "filmu" igra Ljubomir Stanišić, dogaja pa se v Beogradu v času, ko je Jugoslavija še obstajala. Vse se je začelo leta 1994, ko se je mladenič, ki bo postal eden najbolj znanih kuharjev na Portugalskem, specializiral za kemijo hrane na Kemijsko-tehnološkem izobraževalnem centru v Beogradu. Ko je leta 1997 končal šolanje, je začel potovati. Pot ga je vodila prek Francije in Španije, kjer je pridobil veliko izkušenj, do Portugalske, kjer se končno ustalil ... Tam je našel svoj mir in srečo – v kuhinji seveda.
Sodeloval je z Vitorjem Sobralom, znanim lizbonskim kuharjem, ki je zaslužen za to, da se je Ljubomir zaljubil v portugalsko nacionalno kuhinjo. On mu je tudi omogočil, da postane glavni kuhar in šef kuhinje. Po nadaljevanju poklicnega potovanja je delal kot glavni kuhar v raznih hotelih. Odprl je dve restavraciji. Julija 2011 je sprejel naslednji izziv: delo na televiziji. Ljubomir je bil izbran za enega od treh članov žirije na tekmovanju glavnih kuharjev na Portugalskem. Gre za mednarodni fenomen, posvečen kuhanju, katerega predvajanje se je začelo 9. julija na prvem programu portugalske televizije. Pričakujejo, da jih bo vsako nedeljo spremljalo več milijonov gledalcev. Nov izziv – nov začetek za Ljubomirja. Istega leta je v Lizboni odprl svoj tretjo restavracijo.
ReceptiCataplana na svetilniški način
Priprava:Nasekljamo tri stroke česna in jih damo v ponev s tremi žlicami oljčnega olja, narezano čebulo, belim delom pora, narezanim na kolobarčke, narezano rdečo papriko, ki smo ji odstranili semen...
ReceptiTunina s sezamovo skorjico in praženo zelenjavo
Priprava:Najprej pripravimo zelenjavo. Koromač prepolovimo in narežemo. Beli del pora narežemo na tri dele. Rdečo čebulo narežemo na polmesece, stremo dva stroka česna, očistimo osem paprik, narežem...
ReceptiMleti bonito
Pripravimo filete bonita: odstranimo drobovje, kosti in kožo. Filete narežemo na kocke in damo v skledo. Dodamo nekaj naribanega ingverja, žlico nasekljanega drobnjaka, eno in pol rdečo čebulo, dve...
ReceptiOrada iz lagune Faja de Santo Cristo
Priprava:Najprej očistimo ribo: odrežemo plavuti, odstranimo drobovje in luske. Nato pripravimo omako. V možnar damo tri ali štiri zrna popra, jih malce stremo, dodamo tri st...