Mesne kroglice s kremno gorčično omako

Nekatere klobase so veliko kakovostnejše od drugih, zato poiščite takšne, ki bodo primerne za ta recept. Če želite jed pripraviti ob posebni priložnosti, poskusite belo vino, da bo omaka bogatejša, nadomestiti z marsalo.

sestavine

  • 8 zeliščnih klobas
  • 2 žlici oljčnega olja
  • kos nesoljenega masla
  • 1 fino nasekljana čebula
  • 2 strta stroka česna
  • 1 žlica navadne moke
  • 100 ml belega vina
  • 200 ml sveže piščančje jušne osnove
  • 2 žlička gorčice dijon
  • 100 ml kisle ali sladke smetane
  • 250 g testenin
  • 300 g zelenjave (špinača, ohrovt), naribane
  • 25 g naribanega parmezana in še nekaj za postrežbo
  • sol in sveže mleti črni poper

Priprava

  • Št. porcij: 6
  • Čas priprave: 15 minut
  • Čas kuhe: 25 minut
  • 1. Meso iztisnite iz klobas in z mokrimi rokami oblikujte 30 majhnih mesnih kroglic (mokre roke bodo preprečile, da bi se meso prijemalo). Segrejte polovico olja v veliki ponvi na srednje visoki temperaturi in dodajte mesne kroglice, da bodo dobile rjavo barvo. Postavite na stran.
  • 2. Preostalo olje in maslo dajte v ponev ter čebulo in česen pražite 5 minut. Dodajte moko in kuhajte eno ali dve minuti, nato vlijte vino in pustite, da vre 2 minuti.
  • 3. Postopoma vlivajte jušno osnovo, dokler ne dobite gladke omake. Vmešajte kislo ali sladko smetano. Začinite in dajte mesne kroglice nazaj v ponev skupaj z gorčico. Premešajte in kuhajte 5–6 minut, dokler se mesne kroglice ne skuhajo.
  • 4. Medtem kuhajte testenine v loncu z vrelo slano vodo 10–12 minut, da ne bodo razkuhane. Odcedite, pri čemer prihranite malo vode, ki jo dodajte omaki.
  • 5. Če uporabljate ohrovt, odstranite stebla in naribajte liste. Liste dajte v posodo, varno za mikrovalovno pečico. Začinite s morsko soljo in dodajte približno dve žlici hladne vode. Pokrijte s pokrovom ali krožnikom in segrevajte v mikrovalovni pečici na visoki moči približno 4 minute, dokler se ne zmehčajo. Nato dodajte polovico k mesnim kroglicam in omaki, preostanek pa prihranite za okrasitev na koncu.
  • 6. Dodajte nariban parmezan in ga vmešajte v omako.
  • 6. Testenine postrezite z mesnimi kroglicami in zelenjavo ter potresite z veliko sveže mletega črnega popra in naribanega parmezana.

Sorodni recepti

Poglej vse