Pokusite okusen goveji-svinjski nadev, zavit v listnato testo. Rulada kar poboža tvoje brbončice. Postrezite jo s češnjevcem.

sestavine

  • dvojno listnato testo (razpolovljeno)
  • 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 sesekljana čebula
  • 3 stroki česna
  • 3 čajne žličke zmečkanih koriandrovih semen
  • 1 čajna žlička sveže mletega črnega popra
  • 1/2 čajna žlička mletega pimenta
  • 1/4 čajna žlička mletega muškatnega oreščka
  • 500 g mlete govedine (z maščobo)
  • 2 svinjski klobasi (z maščobo)
  • 2/3 skodelice krušnih drobtin
  • 1 rahlo stepeno jajce
  • 1 žlička črne kumine ali sezamovih semen
  • sol v lističih in sveže mlet črni poper
  • PRAŽEN PARADIŽNIK:
  • 1/3 skodelice ekstra deviškega olivnega olja
  • 500 g češnjevcev
  • 2 zmečkana stroka česna
  • 1/4 skodelice rjavega sladkorja
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • listi bazilike (po želji)

Priprava

  • Št. porcij: 6
  • 1. Ventilacijsko pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.
  • 2. Zdaj pa nadev. V ponvi na srednje velikem ognju segrejte olje in popražite koriandrova semena, potem pa jih strite s terilnico. Ko se olje segreje, dodajte čebulo in sol, nato pa vse skupaj pražite še 3–4 minute. Za tem dodajte česen, 2/3 koriandrovih semen, poper, muškatni orešček in piment. Sestavine pražite še 2 minuti, potem pa jih odstavite s štedilnika, da se ohladijo. Sestavine prestavite v skledo in dodajte mleto meso. Nato iz klobas iztisnite meso in zavrite kožo. Dodajte še drobtine in jajce. Z rokami vse sestavine dobro premešajte in dodajte še 1 čajno žličko soli. Mešanica naj bo do postrežbe na hladnem.
  • 3. Listnato testo naj bo napol zamrznjeno, sicer je težko delati z njim. Položite ga na papir za peko, da se ne bo zlepilo. Robove združite z žlico – na koncu mora biti testo kot nekakšna dolga plast. Za tem oblikujte klobaso (skupaj s klobaso boerewors) in robove premažite z jajcem. Testo ponovno zapečatite z vilicami. Zapečaten del naj bo na dnu. Pomokajte delovno površino. Sredinsko plast rulade zvaljajte, za obliko spirale pa porabite preostanek klobase. Med spiralami naj bosta 2 cm prostora. Spirale prestavite v pekač in jih še enkrat premažite s stepenim jajcem. Po vrhu potresite strta koriandrova semena, sol v lističih in črno kumino ali sezamova semena.
  • 4. Jed pecite 45 minut, dokler ne postane lepo zlatorjava. Sredica ne sme biti surova.
  • 5. Za pripravo češnjevcev v kozici segrejte olje, in sicer na srednje velikem ognju. Nato dodajte češnjevec in ga pražite 2–3 minute. Začinite ga s soljo in poprom. Za tem dodajte česen in vse skupaj pražite še 1 minuto. Nato dodajte sladkor, paradižnikov koncentrat, kis in baziliko ter vse skupaj kuhajte še 5–6 minut. Paradižnik strite s tlačilko ali zadnjim delom žlice. Jed začinite po okusu, potem pa jo odstavite s štedilnika, da se ohladi. Češnjevce postrezite z rulado s klobaso.

Sorodni recepti

Poglej vse