Počasi pečena jagnjetina z jogurtom

sestavine

  • 130 g česna, olupljenega
  • Ščepec soli
  • 30 g filejev sardona
  • 2 žlici začimb sabaht baharat (libanonskih sedem začimb)
  • Ekstra deviško olivno olje
  • 1,2 kg jagnječjih pleč
  • Začinjen kruh:
  • 450 g (3 skodelice) navadne moke
  • 7 g suhega kvasa
  • 1½ čajne žličke sladkorja v prahu
  • 65 ml olivnega olja in še nekaj za popršitev
  • 1½ čajne žličke soli in še nekaj za mešanico začimb
  • 275 ml mlačne vode
  • 2 čajni žlički semen koriandra
  • 2 čajni žlički semen kumina
  • 1 čajna žlička semen črne kumine
  • Jogurt:
  • 30 g goji jagod, namočenih v hladno vodo za 3 ure, odcejenih
  • 30 g ribeza, namočenega v hladno vodo za 3 ure, odcejenega
  • 30 g pinjol, popečenih
  • 25 g inkovskih jagod, namočenih v hladno vodo za 3 ure, odcejenih
  • 25 g bučnih semen, popečenih
  • 25 g sončničnih semen, popečenih
  • 25 g semen granatnega jabolka
  • 20 g češminovk, namočenih v hladno vodo za 3 ure, odcejenih
  • 20 g kandirane lupine pomaranče in limone, kupljene v trgovini
  • 20 g iranskih pistacij
  • 1 marelica, brez peške, drobno sesekljana
  • 2 datlja, brez semen, drobno sesekljana
  • 500 g sira labna
  • Olivno olje

Priprava

  • Čas mariniranja: 1–2 dni
  • Za marinado za jagnje v možnarju stolčemo česen in sol, da dobimo gladko zmes. Dodamo sardone in jih stolčemo, dokler se ne zmešajo z zmesjo. Dodamo začimbe sabath baharat in olivno olje ter dobro premešamo. Jagnječje pleče porežemo na strani z mesom in ga premažemo z marinado, pri čemer dobro napolnimo zareze. Jagnjetino premestimo na pekač, jo pokrijemo in mariniramo v hladilniku 24–48 ur.
  • Pečico segrejemo na 100 °C. Jagnjetino damo v globok pekač in premestimo v pečico. Pečemo 10–12 ur ali dokler meso ne odstopi. Vročino povečamo na 220 °C in pečemo še 15–20 minut ali dokler koža ni hrustljava. Odstranimo iz pečice in pokrijemo, da ostane toplo, medtem kot pripravljamo začinjen kruh. Pečico zmanjšamo na 180 °C.
  • Z začinjenim kruhom pričnemo, ko za dokončanje jagnjetine potrebujemo še približno 2½ uri. V skledi stoječega mešalnika z nastavkom za testo zmešamo moko, kvas, sladkor, olivno olje in sol. Z mešalnikom mešamo pri srednji hitrosti in postopoma dodajamo vodo. Mešamo 5–7 minut ali dokler testo ni gladko in raztegljivo. To testo lahko pripravimo tudi ročno. Moko nasujemo v hribček v skledo, ki smo jo postavili na ravno površino. Na sredini hribčka naredimo luknjo. Dodamo kvas, sladkor, sol, olivno olje in vodo. Z rokami s krožnimi gibi počasi vmešavamo moko z robov proti središču, vendar pazimo, da ne strgamo testa. Mešamo, dokler se testo lepo ne prime. Rahlo si pomokamo roke in mesimo 10–12 minut ali dokler testo ni gladko in raztegljivo. Testo položimo v skledo in prekrijemo z vlažno krpo. Pustimo, da 1–2 uri vzhaja na toplem mestu, dokler dvakratno ne naraste.
  • V možnarju nežno stolčemo semena koriandra in kumina, ki smo jim dodali ščepec soli. Dodamo semena črne kumine in zmešamo. Damo na stran.
  • Testo zvrnemo na rahlo pomokano površino in ga malce zbijemo. Razdelimo na 10 enakih delov in ustvarimo kroglice. Z valjarjem sploščimo vsako kroglico, nato pa jih razvaljamo v 12 cm velik in 1 cm debel krog. Kruhke premestimo na rahlo naoljene pekače, jih pokrijemo in pustimo, da vzhajajo 20–25 minut ali dokler dvakratno ne narastejo. S konicami prstov v kruhu naredimo plitve vdolbine (olje in začimbe se bodo tako lahko tam usedle). Pokapamo z nekaj olivnega olja in posipamo z mešanico začimb. Pečemo 13–15 minut ali do zlatega.
  • Medtem pripravimo jogurt. V skledi dobro premešamo vse sestavine, razen sira in olivnega olja. Sir labna enakomerno namažemo čez površino servirnega krožnika in ga pokapamo z olivnim oljem. Mešanico sadja in oreškov nadevamo po vrhu.
  • Jagnječje pleče postrežemo v pekaču z začinjenim kruhom in jogurtom.
  • Opomba
  • Sabaht baharat je mešanica začimb, ki jim pravimo tudi libanonskih sedem začimb ali preprosto baharat. Baharat lahko najdete v trgovinah s posebno prehrano.
  • Goji in inkovske jagode so na voljo v trgovinah z zdravo prehrano. Češminovke so na voljo v trgovinah s posebno prehrano.

Sorodni recepti

Poglej vse