POSEBNA DOSA (VEGANSKA)

POSEBNA DOSA (VEGANSKA)

Opis

Indijska dosa, polnjena z zelenjavo in postrežena z domačima čatnijema ter limonino pomako, vam bo pričarala nasmešek na obraz.

Priprava

  1. Da pripravite maso za doso, temeljito sperite fižol mungo in riž, potem pa ju odcedite in ju namočite v 900 ml sveže vode skupaj s semeni triplata. Posodo pokrijte in pustite, da se sestavine namakajo 6 do 12 ur, da se napihnejo in zmehčajo.
  2. Predevajte maso v sekljalnik in jo mešajte, dokler ne dobite gladke mešanice, potem pa jo prestavite v nekovinsko posodo. Posodo pokrijte in mešanico pustite počivati čez noč oziroma dokler ne postane penasta, lahka in napihnjena.
  3. Ko je masa fermentirala, lahko začnete s pripravo jedi. Segrejte pečico na 180 °C.
  4. Da pripravite polnilo, olupite in grobo narežite čebulo, krompir, banano za kuhanje in bučo. Olupite ingver in ga drobno narežite. Na tanko narežite čilija v kolobarje.
  5. Velik pladenj položite neposredno na štedilnik in ga segrevajte na srednjem ognju. Vanj dajte žlico kokosovega olja, gorčična semena, semena triplata in liste karijevca ter jih pecite dve minuti, da zaslišite cvrčanje. Dodajte čebulo, čilija in ingver ter premešajte, da jih prekrijete z začimbami.
  6. Dodajte krompir, bučo in banano za kuhanje, nato pa dodajte še kurkumo. Dobro premešajte in premaknite pladenj v vročo pečico. Pecite eno uro, da postane zelenjava zlatorjava in mehka. Ko je zelenjava pečena, jo pretlačite in polnilo je pripravljeno.
  7. Medtem pripravite čatnija in limonina pomaka. Da pripravite paradižnikov čatni, razpolovite paradižnika in ju na grobo naribajte v posodo, kožo pa zavrzite. Olupite čebulo in ingver ter ju drobno naribajte v posodo s čilijem. V posodo stisnite še limetin sok in po občutku posolite in popoprajte.
  8. Da pripravite kokosov čatni, razprite kokos in z vilico izpraskajte kokosovo meso (ali ga grobo naribajte) v posodo. Na drobno naribajte limetino lupinico in iz nje dobro iztisnite sok. Olupite in na drobno naribajte čebulo in ingver, potem pa po občutku začinite.
  9. Da pripravite limonino pomako, razrežite limono na četrtine, zavrzite semena in jo na tanko nasekljajte. Nasekljajte čilije (s semeni vred). V manjši ponvi na srednjem ognju segrejte eno žlico rastlinskega olja. Dodajte kumino in gorčična semena, počakajte, da začnejo pokati, potem pa dodajte še liste karijevca, limono in čili. Pecite pol ure in ves čas mešajte, potem pa po občutku začinite in premaknite v servirno posodo. Pustite, da se ohladi.
  10. Da spečete doso, vsako posebej pecite na srednjem ognju v veliki ponvi, ki jo pred tem naoljite z malo rastlinskega olja. Začinite maso z morsko soljo in dobro premešajte. Vlijte eno zajemalko mase v ponev in jo poravnajte s hrbtom zajemalke, da je čim bolj tanka. Pecite 5 minut, da postane zlatorjava in hrustljava. Pokapljajte žličko rastlinskega olja po dosi, ki je ni treba obračati, in pecite še eno ali dve minuti.
  11. Napolnite doso s pikantnim zelenjavnim polnilom, jo zvijte in jo dajte v pečico, da se ne ohladi, medtem ko pečete še ostale dose.
  12. Okrasite dose z vejico koriandra in jih postrezite s čatnijema. Božansko!

sestavine

  • 3 rdeče čebule
  • 500 g krompirja sorte maris piper
  • 1 banana za kuhanje
  • 500 g buče
  • 10 cm velik kos ingverja
  • 2 sveža rdeča čilija
  • kokosovo olje
  • 1 žlička gorčičnih semen
  • 1 žlička semen triplata
  • 10 svežih listov karijevca
  • ½ žličke kurkume
  • 6 vejic svežega koriandra za postrežbo
  • po želji: mangov čatni za postrežbo

MASA

  • 150 g fižola mungo (urid dal)
  • 300 g riža (jaz sem uporabil vrsto sona masoori)
  • 1 žlica semen triplata

PARADIŽNIKOV ČATNI

  • 2 zrela paradižnika
  • ¼ bele čebule
  • 5 cm velik kos ingverja
  • 1 svež rdeč čili
  • 1 limeta

KOKOSOV ČATNI

  • 1 svež kokos
  • 1 limeta
  • ¼ bele čebule
  • 3 cm velik kos ingverja

LIMONINA POMAKA

  • 1 limona
  • 1 svež rdeč čili
  • rastlinsko olje
  • 1 ščepec semen kumine
  • 1 žlička črnih gorčičnih semen
  • 6 svežih listov karijevca

Sorodni recepti