Priprava:

1. Filete posolimo na tisti strani, kjer ni kože, obrnemo s kožo navzgor in pustimo pol ure.

2. V veliki ponvi pražimo koromačev semena. Ves čas mešamo, da se ne zažgejo. Pražimo, dokler ne zadišijo.

3. V ponev vlijemo dve žlici oljčnega olje in dodamo čebulo, lovorove liste, klinčke, listke timijana ter pražimo, dokler ni čebula mehka. Niti malo ne sme porjaveti. Biti moramo potrpežljivi. Šele ko je čebula mehka, dodamo česen in pražimo še približno štiri minute. 

4. Vlijemo sok štirih pomaranč in limone, kis ter dodamo sladkor.

5. Ingver zelo drobno naribamo. V roki iztisnemo sok, pulpo zavržemo. Dodamo sultanine.

6. Na hitro reduciramo, da dobimo sirupasto tekočino.

7. Odstavimo z ognja ter vmešamo pomarančno in limonino lupinico, ter preostalo oljčno olje. Solimo po okusu.

8. Z ribjih filetov speremo sol, nato jih osušimo s papirnato brisačo. Skozi kožo naredimo tri diagonalne zareze.

9. Krožnik potresemo z moko in dobro posolimo.

Filete pomokamo na strani, kjer je koža. Odvečno moko otresemo. V ponvi segrejemo oljčno ali sončnično olje. Fileti morajo zacvrčati takoj, ko jih damo v ponev.

10. Kožo filetov rjavo zapečemo in pazimo, da se moka ne zažge. Ribe obtežimo s krožnikom, saj jih bomo tako lažje hrustljavo zapekli.

11. Ko je koža hrustljava, filete obrnemo in jih pečemo še dve minuti. Filete damo na pladenj. Polovico čebule damo na krožnik in nanjo zložimo filete.

12. Prekrijemo jih s preostalo čebulo ter mariniramo v hladilniku vsaj uro. Pred postrežbo jih potresemo s pinjolami.

13. Čebulno mešanico razporedimo med fileti in po vrhu. Pokrijemo in pustimo stati.

14. Preden ribe postrežemo, jih segrejemo na sobno temperaturo ter potresemo s pinjolami in baziliko.

Kot prilogo postrežemo mlad krompir, pokapan z limonovim sokom, oljčnim oljem. Dodamo črne olive in natrgano baziliko.

 

 

 

 

 

 

 

 

sestavine

  • 2 žlici grobe morske soli 4 fileti cipljev 1 žlica semen koromača 5 žlica ekstra deviškega oljčnega olja 2 srednje veliki rdeči čebuli 5 listov lovorja 5 klinčkov stebelca svežega timijana 2 velika rdeča čilija (blaga) 3 stroki česna 4 pomaranče 1 limona sok in lupinica pol limone 30 ml rdečega vinskega kisa 1 žlica šerijevega kisa 2 žlici kristalnega sladkorja velik kos ingverja drobno naribanega 75 g sultanin moka za filete oljčno olje sol 30 g praženih pinjol vršički mlade bazilike

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse