NEVERJETNO PROVANSALSKO PEČENJE
Recept je iz: Jamie Oliver

NEVERJETNO PROVANSALSKO PEČENJE
sestavine
- Nadev:
- 600 g zrelih češnjevih paradižnikov
- ½ šopka sveže bazilike (15 g)
- ½ limone
- rdeč vinski kis
- 125 g sira Comté
- 125 g sira Gruyère
- ½ šopka svežega peteršilja (15 g)
- 200 g ročno izjemno fino narezane kakovostne šunke (rad imam mešanico dimljene in prekajene)
- Omaka z belo čebulo:
- 2 čebuli
- 1 velika kepica neslanega masla
- 4 jedilne žlice navadne moke
- 700 ml delno posnetega mleka
- 1 čajna žlička angleške gorčice
- 1 cel muškatni orešček, za ribanje
- Palačinke:
- 30 g neslanega masla, dodatno maslo za kuhanje
- 120 g navadne moke
- 2 veliki jajci iz proste reje
- 70 ml delno posnetega mleka
Priprava
- V vsak paradižnik zarežite v obliki križa, nato jih za 45 sekund pazljivo potopite v veliko posode vrele vode, nato odcedite v cedilu in položite v mrzlo vodo. Olupite in olupke zavrzite, nato paradižnikom odstranite semena in meso narežite na 1 cm kose.
- Natrgajte in na drobno nasekljajte liste bazilike, na fino naribajte limonino lupinico, nato oboje stresite k paradižnikom, dodajte precej kisa in ščep morske soli.
- Za omako najprej olupite in na drobno nasekljajte čebuli. Maslo stopite v posodi na srednji temperaturi, dodajte čebuli in kuhajte 15 minut oziroma da se zmehča, medtem pa redno mešajte.
- Za palačinke stopite maslo in ga nekaj časa pustite, da se malce ohladi, moko stresite v posodo in dodajte ščepec soli. Na sredini naredite vdrtinico, vanjo stepite jajci, potem postopoma vmešajte mleko in 70 ml vode, da bo zmes gladka. Vmešajte stopljeno maslo, potem pustite stati in dokončajte omako.
- Čebuli primešajte moko, da dobite nekakšen podmet, potem postopoma vmešajte mleko, da zmes postane gladka. Vmešajte gorčico in nekaj ostružkov muškatnega oreška, začinite, pustite rahlo vreti 15 minut, nato odstavite z ognja.
- Ponev premera 26 cm dajte na srednjo temperaturo s kroglico masla. Ko se stopi, dodajte ravno toliko testa, da z nežnim obračanjem ponve ustvarite plast na dnu. Kuhajte, da rahlo pozlati, nato obrnite in kuhajte na drugi strani.
- Ponovite s preostalim testom. Vsakokrat ponev obrišite s papirnato brisačko in dodajte kroglico masla. Dobiti morate 6 palačink.
- Medtem naribajte in zmešajte vrsti sira, odtrgajte in na grobo nasekljajte peteršilj ter raztrgajte rezine šunke.
- Pečico segrejte na 180ºC.
- Priskrbite si globoko ognjevarno ponev s premerom 26 cm. Ponavljajte plasti palačink, omake in paradižnika (nastale sokove pustite v skledi), šunke, sira in peteršilja, dokler ne porabite vseh sestavin. Zaključite s plastjo omake in sira.
- Na spodnji rešetki pečice pecite 40 minut oziroma da porjavi in brbota, nato naj 10 minut počiva, preden postrežete.
- Okusno je, če postrežete z mešano solato s francosko polivko z orehovim oljem, na vrh solate pa rad dodam tudi malo naribanih orehov.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Pissaladiere
Recepti Ljubomir Stanišić
Lignji s sladkim krompirjem
Recepti Nathan Outlaw
Postrvje klobase z medenim belim fižolom
Recepti Jamie Oliver
POSEBNA DOSA (VEGANSKA)
Recepti Shane Delia
Počasi pečena jagnjetina z jogurtom
Recepti Ljubomir Stanišić
Telečji medaljoni s štirimi vrstami sira
Recepti Ljubomir Stanišić
Ostrige s tatarsko omako
Recepti Adam Liaw
Jagnječji kebab
Recepti Sara La Fountain
Čilijeve testenine s škampi, rikoto in parmezanom
Recepti Nenad Veljković
Fajitas z zelenjavo