Grška musaka

 

sestavine

  • 6 jajčevcev
  • 6 bučk
  • oljčno olje
  • sol
  • Za paradižnikovo omako:
  • 700 g mlete govedine
  • 600 g paradižnika iz konzerve, narezan na kocke
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 150 g suhega rdečega vina
  • 60 ml oljčnega olja
  • 1 palčka cimeta
  • 1 lovorov list
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlička origana
  • 1/4 ščepca muškatnega oreščka
  • 1 žlička sladkorja
  • Sol in poper
  • Za bešamel:
  • 100 g masla
  • 100 g moke
  • 800 ml mleka (3,6%)
  • 100 g parmezana
  • 2 rumenjaka
  • 1/2 ščepca muškatnega oreščka
  • sol

Priprava

  • Jajčevce olupite z lupilnikom tako, da je vzorec podoben zebri. Narežite po dolžini, posolite in pustite 10 minut. Operite in osušite. Razporedite na pekač in premažite z oljčnim oljem. Pecite v pečici 20 minut na 180 stopinjah.
  • Bučke narežite po dolgem in razporedite na pekač. Premažite z oljčnim oljem in posolite. Pecite skupaj z jajčevci, približno 20 minut.
  • Za paradižnikovo omako nasekljajte čebulo in česen ter prepražite na olju. Dodajte mleto govedino in jo prepražite do zlatorjave barve.
  • Dodajte vino in premešajte, čez 5 minut dodajte cimet, lovor, paradižnikov koncentrat, paradižnik, origano, muškatni orešček, sol, sladkor in poper. Kuhajte 10 minut, nato odstranite lovor in cimet.
  • Za bešamel segrejte maslo in na njem prepražite moko do zlatorjave barve. Dodajte mleko in mešajte, da ne nastanejo grudice. Ko se omaka zgosti, odstranite s štedilnika, dodajte muškatni orešček, rumenjaka in polovico naribanega parmezana. Posolite.
  • V pekač izmenjaje naložite plasti jajčevcev, bučk in govedine. Zaključite z zelenjavo. Prelijte z bešamelom in potresite s sirom.
  • Pecite v pečici 40 minut na 180 stopinjah. Vzemite iz pečice in pustite, da se malo ohladi. Narežite in postrezite.
  • Nasvet: Jed lahko na koncu okrasite s svežim origanom ali peteršiljem. Jed je najboljša naslednji dan.

Sorodni recepti

Poglej vse