Grška musaka
Recept je iz: Lora in Stoyan
Grška musaka
sestavine
- 6 jajčevcev
- 6 bučk
- oljčno olje
- sol
- Za paradižnikovo omako:
- 700 g mlete govedine
- 600 g paradižnika iz konzerve, narezan na kocke
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 150 g suhega rdečega vina
- 60 ml oljčnega olja
- 1 palčka cimeta
- 1 lovorov list
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 1 žlička origana
- 1/4 ščepca muškatnega oreščka
- 1 žlička sladkorja
- Sol in poper
- Za bešamel:
- 100 g masla
- 100 g moke
- 800 ml mleka (3,6%)
- 100 g parmezana
- 2 rumenjaka
- 1/2 ščepca muškatnega oreščka
- sol
Priprava
- Jajčevce olupite z lupilnikom tako, da je vzorec podoben zebri. Narežite po dolžini, posolite in pustite 10 minut. Operite in osušite. Razporedite na pekač in premažite z oljčnim oljem. Pecite v pečici 20 minut na 180 stopinjah.
- Bučke narežite po dolgem in razporedite na pekač. Premažite z oljčnim oljem in posolite. Pecite skupaj z jajčevci, približno 20 minut.
- Za paradižnikovo omako nasekljajte čebulo in česen ter prepražite na olju. Dodajte mleto govedino in jo prepražite do zlatorjave barve.
- Dodajte vino in premešajte, čez 5 minut dodajte cimet, lovor, paradižnikov koncentrat, paradižnik, origano, muškatni orešček, sol, sladkor in poper. Kuhajte 10 minut, nato odstranite lovor in cimet.
- Za bešamel segrejte maslo in na njem prepražite moko do zlatorjave barve. Dodajte mleko in mešajte, da ne nastanejo grudice. Ko se omaka zgosti, odstranite s štedilnika, dodajte muškatni orešček, rumenjaka in polovico naribanega parmezana. Posolite.
- V pekač izmenjaje naložite plasti jajčevcev, bučk in govedine. Zaključite z zelenjavo. Prelijte z bešamelom in potresite s sirom.
- Pecite v pečici 40 minut na 180 stopinjah. Vzemite iz pečice in pustite, da se malo ohladi. Narežite in postrezite.
- Nasvet: Jed lahko na koncu okrasite s svežim origanom ali peteršiljem. Jed je najboljša naslednji dan.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Pissaladiere
Recepti Ljubomir Stanišić
Lignji s sladkim krompirjem
Recepti Nathan Outlaw
Postrvje klobase z medenim belim fižolom
Recepti Jamie Oliver
POSEBNA DOSA (VEGANSKA)
Recepti Shane Delia
Počasi pečena jagnjetina z jogurtom
Recepti Ljubomir Stanišić
Telečji medaljoni s štirimi vrstami sira
Recepti Ljubomir Stanišić
Ostrige s tatarsko omako
Recepti Adam Liaw
Jagnječji kebab
Recepti Sara La Fountain
Čilijeve testenine s škampi, rikoto in parmezanom
Recepti Nenad Veljković
Fajitas z zelenjavo