Čili omaka

sestavine

  • -  3 šalotke
  • -  ¼ kg feferoni, čiliji, paprika
  • -  1 kg paradižnika
  • -  5 strokov čena
  • -  oljčno olje
  • -  50 ml kisa za vlaganje
  • -  2  limoni
  • -  čajan žlička soli
  • -  čajna žlička sladkorja

Priprava

  • Olupite in nasekljajte šaloto.
  • Ponev ogrejte.
  • V ponev vlijte oljčno olje.
  • Dodajte šalotko v ponev.
  • Olupite česen in ga dodajte v ponev.
  • Narežite paprike, čilije in feferone; semen ni potrebno odstranjevati, saj boste omako na koncu zmleli in precedili.
  • Zelenjavo prepražite.
  • Operite in narežite paradižnik.
  • Paradižnike dodajte v ponev.
  • Kuhate na majhnem gnju cca. 1 uro, da se zelenjava počasi duši.
  • Dodajte malo oljčnega olja.
  • Dodajte 1 oz. 1,5 dcl vode.
  • Dodajte nekaj listov bazilike.
  • Dodajte čajno žličko soli, čajno žličko sladkorja in približno 50 ml kisa.
  • Dodajte ok 2 limon.
  • Zmanjšajte ogenj in s paličnim mešalnikom pretlačite zelenjavo.
  • Če je omaka pregosta dodajte še malo vode, če pa je preredka, pa jo še malo časa kuhajte, da bo odvečna tekočina izhlapela.
  • Omako zmiksajte, da se znebite semen.
  • Omako postavite nazaj na ogenj in jo zavrite.
  • Sterilne stekleničke napolnite z omako in jih takoj zaprite.
  • Stekleničke postavite v pečico na 110 stopinj celzija za 15 minut, da se omaka sterilizira.
  • Stekleničke postavite v pečico na 110 stopinj celzija za 15 minut, da se omaka sterilizira.

Sorodni recepti

Poglej vse