Omaka "Gravy"

Omaka "Gravy"

Opis

Način priprave:

Omako lahko pripravimo dva ali tri dni pred božičem in jo zamrznemo v posodi.

1. Zeleno in korenje narežemo na velike kose. Glavice čebule narežemo na četrtine, le odstranimo zgornje plasti. Vse damo v pekač. Na vrh narežemo lovorjeve liste in vejice rožmarina. Dodamo tudi grobo narezano slanino.

2. Z nožem prerežemo koščice vsake perutničke in jih položimo na zelenjavo. Posolimo, popopramo in dodamo oljčno olje in zvezdasti janež. Vse previdno premešamo. Pečemo eno uro pri 200 stopinjah.

3. Pekač vzamemo ven in ga damo na štedilnik na močan ogenj. Zelenjavo pretlačimo. Dodamo moko in vročo vodo ter tlačimo naprej. Omako kuhamo 25 minut, občasno tlačimo in mešamo.

4. Omako precedimo skozi gosto cedilo. Prelijemo jo v posodo s pokrovom in zamrznemo.

5. Ko bomo omako uporabili, jo segrejemo in dodamo v pekač s pečenim mesom, toda pred tem odstranimo maščobe, ki so nastale pri peki. Pustimo, da omaka zavre in z žlico postrgamo ostanke mesa. Z njo prelijemo narezano meso ali purana.

sestavine

Za 1 l omake "Gravy"

  • 3 stebla zelene
  • 2 korenčka
  • 2 čebuli
  • 2 lovorova lista
  • 2 vejici rožmarina
  • 2 rezini prekajene slanine
  • 8 piščančjih perutničk
  • sol
  • poper
  • 2 zvezdici zvezdastega janeža
  • 4 žlice moke
  • 1 liter vroče vode

Sorodni recepti