
Nadia in Merijn
Nadia Zerouali (rojena 1975) in Merijn Tol (rojena 1972) sta znan duo v svetu kulinarike. Dejstvo je, da sta zasluženo pridobili svoj ugled in da sta zelo znani tudi zaradi svojih kuharskih knjig o arabskem vplivu na sredozemsko kuhinjo. Dami sta veliko potovali in se od krajevnega prebivalstva učili o kulinaričnih tradicijah raznih držav, po vrnitvi domov pa sta pridobljeno znanje spremenili v nove recepte.
Nadia je rojena v Oisterwijku na Nizozemskem v harmonični maroški družini, kjer sta bili dobra hrana in izobrazba najpomembnejši. Zelo zgodaj ji je postalo jasno, da si želi kulinarične kariere.
Tudi Merijnina ljubezen do hrane ima korenine v netipični nizozemski družini, ki je sama pridelovala zelenjavo in začimbe. Med študijem v Amsterdamu je razvila lastni kulinarični slog. Različni kulturni vplivi v Amsterdamu so bili zanjo resničen navdih. Nove sestavine je našla v maroških in turških trgovinah. Kmalu je postala odvisnica od kuhanja in hrane.
Nadia in Merijn skupaj predstavljata svojo različico arabske kuhinje. Za obe dami je uživanje v hrani bistvo, saj povezuje ljudi tako funkcionalno kakor tudi čustveno, kulturno in družbeno. Ljubezen gre skozi želodec … Jezik hrane je univerzalen ne glede na to, kateri narodnosti pripadate.
ReceptiLibijski nadevani krompir
Priprava: 1. Krompir olupimo in narežemo na debele rezine. Vsak kos vzdolžno razrežemo po sredini, vendar ne do konca. Kose krompirja pustimo eno uro v posodi s hladno vodo, da se zmehčajo. 2. Za...
ReceptiSolata fatuš
Priprava: 1. Kumaro operemo in narežemo na grobe kose. Izberemo lepe zrele paradižnike in jih narežemo na kose. Če uporabljamo paradižnik češnjevec, ga narežemo na polovice. Mlado čebulo narežemo...
ReceptiSolata tabule
Priprava: 1. V posodo stresemo bulgur in ga prelijemo s sokom ene limone. 2. Paradižnik narežemo na kockice in dodamo bulgurju. Premešamo in nekaj minut pustimo počivati. 3. Mlado čebulo prereže...
ReceptiPikalili
Priprava: 2. V možnarju zdrobimo gorčična semena. Dodamo kari, ingver, kurkumo in gorčico v prahu. Premešamo in prilijemo oljčno olje ter malo kisa. 2. Cvetačo natrgamo na majhne cvetke. 3. Kore...