Solata panzanella
Recept je iz: Michela Chiappa
Solata panzanella izhaja iz Toskane. Krasni kosi trdega kruha popolno vpijejo okusne poletne sokove, hkrati pa ohranijo hrustljavost.
sestavine
- 200 g starega kruha
- 600 g mešanice zrelega rdečega in rumenega paradižnika ali rumene paprike
- 1 prgišče odcejenih majhnih kaper, približno 50 g
- 1 prgišče svežih na grobo nasekljanih listov peteršilja
- 1 prgišče svežih na grobo nasekljanih listov bazilike
- 6 filejev inčunov v olju, odcejenih in na drobno narezanih (po želji)
- 1 srednje velika olupljena in na drobno nasekljana rdeča čebula
- 1 česnov strok
- 50 ml rdečega vinskega kisa
- 80 ml ekstra deviškega olivnega olja
- 1 žlička morske soli
- sveže mlet črni poper
Priprava
- Št. porcij: 4-6
- 1. Paradižnik NAREŽITE na večje kose in ga dajte v cedilo nad skledo ter pustite, da se sok izteka vanjo, medtem pa pripravite preostale sestavine.
- 2. Kruh NAREŽITE na kose, velike približno tako kot kosi paradižnika. Kose kruha dajte v veliko skledo za solato ter ga ovlažite s kisom.
- 3. V skledo DODAJTE na drobno nasekljano čebulo, kapre in peteršilj, takoj zatem pa nasekljan paradižnik. Vse skupaj nežno premešajte ter poskrbite, da iz paradižnika ne izteče sok.
- 4. NAREDITE preliv. V sok, ki se je izločil iz paradižnika, vmešajte nasekljane inčune, zmečkan česen, sol in poper. V preliv z metlico vmešajte olivno olje.
- 5. Preliv PRELIJTE čez sestavine za solato, na koncu pa dodajte še liste bazilike in solato nežno premešajte. Po okusu dodajte sol in poper.
- 6. Skledo pokrijte s pokrovko ter jo pred postrežbo 10–15 minut pustite na sobni temperaturi, da se okusi bolje premešajo.
- NASVET: Na drobno nasekljano čebulo 20 minut namakajte v majhni količini osoljenega olivnega olja. Tako bo slajšega okusa.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Adam Liaw
Umai s kozicami
Recepti Nadiya Hussain
Solata z brstičnim ohrovtom
Recepti Michela Chiappa
Solata z limono, čičeriko, paradižnikom in kozjim sirom
Recepti Curtis Stone
Špargljeva solata s hrustljavo čičeriko
Recepti Curtis Stone
Solata z bazilikinim prelivom
Recepti Marcus Wareing
Solata iz buče in gob
Recepti Lora in Stoyan
Solata z grahom in slanino
Recepti Antonio in Gennaro
Solata z bresaolo
Recepti Lora in Stoyan
Solata s prekajeno postrvjo in sirom
Recepti Lora in Stoyan
Solata s fižolovimi polpeti in paradižnikovo salso