Solata panzanella izhaja iz Toskane. Krasni kosi trdega kruha popolno vpijejo okusne poletne sokove, hkrati pa ohranijo hrustljavost.

sestavine

  • 200 g starega kruha
  • 600 g mešanice zrelega rdečega in rumenega paradižnika ali rumene paprike
  • 1 prgišče odcejenih majhnih kaper, približno 50 g
  • 1 prgišče svežih na grobo nasekljanih listov peteršilja
  • 1 prgišče svežih na grobo nasekljanih listov bazilike
  • 6 filejev inčunov v olju, odcejenih in na drobno narezanih (po želji)
  • 1 srednje velika olupljena in na drobno nasekljana rdeča čebula
  • 1 česnov strok
  • 50 ml rdečega vinskega kisa
  • 80 ml ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 žlička morske soli
  • sveže mlet črni poper

Priprava

  • Št. porcij: 4-6
  • 1. Paradižnik NAREŽITE na večje kose in ga dajte v cedilo nad skledo ter pustite, da se sok izteka vanjo, medtem pa pripravite preostale sestavine.
  • 2. Kruh NAREŽITE na kose, velike približno tako kot kosi paradižnika. Kose kruha dajte v veliko skledo za solato ter ga ovlažite s kisom.
  • 3. V skledo DODAJTE na drobno nasekljano čebulo, kapre in peteršilj, takoj zatem pa nasekljan paradižnik. Vse skupaj nežno premešajte ter poskrbite, da iz paradižnika ne izteče sok.
  • 4. NAREDITE preliv. V sok, ki se je izločil iz paradižnika, vmešajte nasekljane inčune, zmečkan česen, sol in poper. V preliv z metlico vmešajte olivno olje.
  • 5. Preliv PRELIJTE čez sestavine za solato, na koncu pa dodajte še liste bazilike in solato nežno premešajte. Po okusu dodajte sol in poper.
  • 6. Skledo pokrijte s pokrovko ter jo pred postrežbo 10–15 minut pustite na sobni temperaturi, da se okusi bolje premešajo.
  • NASVET: Na drobno nasekljano čebulo 20 minut namakajte v majhni količini osoljenega olivnega olja. Tako bo slajšega okusa.

Sorodni recepti

Poglej vse