Oaxaški kruh z rumenjaki

sestavine

  • 3 vrečke aktivnega suhega kvasa
  • 2/3 skodelice in še 1 žlička sladkorja
  • 1 1/4 skodelice mlačne vode
  • 6 skodelic večnamenske moke in še nekaj moke za oblikovanje testa
  • 1 skodelica nesoljenega masla in še nekaj masla za namastitev posode in pekačev
  • 9 rumenjakov
  • 3 velika jajca
  • Ščepec grobe morske soli

Priprava

  • V majhni posodi zmešajte kvas z 1 žličko sladkorja in mlačno vodo (pazite, da ni hladna ali vroča, saj kvas ne bo reagiral). Pomešajte in potem pustite mešanico na toplem, kjer ni prepiha. Po nekaj minutah spet zmešajte, da se kvas in sladkor raztopita. Mešanico še enkrat za nekaj minut pustite počivati, dokler se na vrhu ne ustvari pena. Vmešajte 1 skodelico moke in dobro premešajte. Pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite vzhajati eno uro.
  • Na srednji hitrosti stepite maslo z 2/3 skodelice sladkorja, dokler zmes ne postane gladka in kremasta. Hitrost zmanjšajte na nizko, dodajte kvasno mešanico z rumenjaki, 2 jajcema, preostalo moko in ščepcem soli.
  • Po nekaj minutah zamenjajte metlico za stepanje na mešalniku s kavljem za gnetenje. Gnetite na nizki do srednji hitrosti približno 10 do 12 minut, dokler ni testo zelo mehko, gladko in sijoče ter ga lahko oblikujete v kroglo.
  • Namastite veliko posodo. Oblikujte testo v kroglo in ga premaknite vanjo. Pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in postavite posodo v topel predel vaše kuhinje, kjer ni prepiha. Pustite vzhajati približno eno uro, da se dvakrat poveča.
  • Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in namastite 3 pekače.
  • Odkrijte testo in ga sploščite s pestjo, da odstranite mehurčke zraka. Razdelite ga na pol in polovici še naprej prepolovite ter nadaljujte, dokler ne dobite 16 kosov testa. Vsak kos oblikujte v kroglico in premaknite na namaščen pladenj. Pladenj za 45 min do ene ure postavite v topel predel vaše kuhinje, da testo še zadnjič vzhaja.
  • V majhni posodi zmešajte preostalo jajce z žlico vode. Na vrhu vsake štručke napravite tri zareze in jih premažite z jajcem. Pecite 20 minut, dokler niso štručke pečene in na vrhu zlatorjave.

Sorodni recepti

Poglej vse