Ingverjev kruh in limonada iz tamarinde

Uživajte v domačem ingverjevem kruhu, ki vas bo očaral z vonjem in mehkobo. Za osvežitev pa si privoščite osvežilno limonado iz tapinade.

sestavine

  • ZA KRUH:
  • 135 ml mleka
  • 75 g masla
  • 250 g moke z vzhajalnim sredstvom
  • 1 žlička mletega ingverja
  • 1 ščepec soli
  • 2 jajci
  • 200 g mehkega rjavega sladkorja
  • ZA LIMONADO IZ TAMARINDE:
  • 500 g tamarinde
  • 1.5 litra vode
  • 1 limona
  • sladkor

Priprava

  • 1. V lonec zlijemo tričetrt mleka in ga zavremo. Maslo stopimo ločeno, vendar ne sme zavreti.
  • 2. V skledo stresemo suhe sestavine - moko, sladkor, ingver in sol - ter premešamo.
  • 3. Suhe sestavine zmešamo z mešalnikom. Med nenehnim mešanjem v curku dodajamo stopljeno maslo. Nato dodamo toplo mleko in na koncu jajca, enega za drugim. Zmes še naprej stepamo pri večji hitrosti, dokler barva ne postane svetlejša.
  • 4. Ko zmes postane homogena in dobi barvo karamela, nehamo stepati in dodamo preostalo hladno mleko. Ročno premešamo.
  • 5. Pravokotni globoki pekač premažemo z maslom in dno obložimo s papirjem za peko. Zmes za kolač zlijemo v pekač. Kolač pečemo eno uro v predhodno segreti pečici pri 150 stopinjah.
  • 6. Kruh narežemo na rezine in postrežemo z maslom za mazanje ter z limonado iz tamarinde.
  • 7. Stroke tamarinde olupimo in jim odstranimo nitke. Tamarindo stresemo v lonec z vrelo vodo in kuhamo 20 minut.
  • 8. Ko tamarinda zavre, dodamo sladkor po okusu in mešamo, dokler se sladkor ne raztopi.
  • 9. Mešanico ohladimo in precedimo v vrč. Napitek postrežemo z rezinami limone.

Sorodni recepti

Poglej vse