Božični sadni kruh
Recept je iz: Rudolph van Veen
Način priprave:
- Za testo v posodi segrejemo mleko s sladkorjem in kvasom. Moko položimo na podlago in v sredini naredimo luknjo. Dodamo jajce, malo sladkorja in maslo pri sobni temperaturi. Ko se zmes z mlekom segreje in se nato še malo ohladi, jo dodamo. Po moki posujemo sol. Najprej začnemo mešati sestavine v luknji, nato pa postopoma dodajamo moko. Po potrebi lahko dodamo še moke, a ne preveč. Ko testo oblikujemo v majhno žogo, posujemo krožnik z moko in damo testo nanj. Pokrijemo ga s folijo in ga pustimo vzhajati.
- Za pasto v mešalniku zmešamo navedeno količino mandljev in kristalnega sladkorja. Dodamo beljak ali celo jajce, odvisno od tega, kakšno teksturo hočete. Pasto oblikujemo v kroglice.
- Testo rahlo razvaljamo in ga posujemo s cimetom, z rozinami, ki smo jih namakali v rumu, s pomarančno lupino in z naribanimi mandlji ali s kakšnimi drugimi oreščki. Previdno vmesimo testo in ga še enkrat pustimo, da vzhaja pol ure – v obliki žoge, na krožniku, posutim z moko in prekritim s folijo. Nato ga razvaljamo tako, da sta konca višja kot sredina. V sredino damo mandljevo pasto, oblikovano v debel zvitek, in prepognemo testo. Moralo bi izgledati kot ustnice iz testa. Sadni kruh damo v pekač, ki smo ga pred tem obložili s papirjem za peko, in ga pečemo 50 minut pri 180 stopinjah.
- Pečeni sadni kruh dobro premažemo s stopljenim maslom in hkrati odstranimo preveč pečene rezine s površine. Če ga premažemo z maslom, se bo dlje časa obdržal. Na koncu sadni kruh dobro posujemo s sladkorjem v prahu.
sestavine
- Za testo190 ml mleka 500 g moke 1 zavojček suhega kvasa 50 g sladkorja 1 jajce 250 g masla ščepec soliZa mandljevo pasto150 g mandljev 150 g sladkorja 1 jajceZa nadev150 g rozin 120 ml ruma 100 g ribanih mandljev 1 žlica cimeta 50 g kandiranega sadjaZa premaz stopljeno masloZa posip sladkorja v prahu
Priprava
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Rudolph van Veen
Kruh s korenjem in marelicami (Velikonočno pecivo)
Recepti Rudolph van Veen
Pivski kruh
Recepti Fokača
Recepti Martha Stewart
Sirna babka
Recepti Andrea van Lieshout
Ingverjev kruh in limonada iz tamarinde
Recepti Jolanta (Joli) Delibozova
Aromatični kruh
Recepti Rudolph van Veen
Kruh brez glutena
Recepti Jolanta (Joli) Delibozova
Mešani kruh
Recepti Nenad Veljković
Pogača
Recepti Nenad Veljković
Domači kruh z zelenjavo