Božični sadni kruh

Način priprave:

  1. Za testo v posodi segrejemo mleko s sladkorjem in kvasom. Moko položimo na podlago in v sredini naredimo luknjo. Dodamo jajce, malo sladkorja in maslo pri sobni temperaturi. Ko se zmes z mlekom segreje in se nato še malo ohladi, jo dodamo. Po moki posujemo sol. Najprej začnemo mešati sestavine v luknji, nato pa postopoma dodajamo moko. Po potrebi lahko dodamo še moke, a ne preveč. Ko testo oblikujemo v majhno žogo, posujemo krožnik z moko in damo testo nanj. Pokrijemo ga s folijo in ga pustimo vzhajati.
  2. Za pasto v mešalniku zmešamo navedeno količino mandljev in kristalnega sladkorja. Dodamo beljak ali celo jajce, odvisno od tega, kakšno teksturo hočete. Pasto oblikujemo v kroglice.
  3. Testo rahlo razvaljamo in ga posujemo s cimetom, z rozinami, ki smo jih namakali v rumu, s pomarančno lupino in z naribanimi mandlji ali s kakšnimi drugimi oreščki. Previdno vmesimo testo in ga še enkrat pustimo, da vzhaja pol ure – v obliki žoge, na krožniku, posutim z moko in prekritim s folijo. Nato ga razvaljamo tako, da sta konca višja kot sredina. V sredino damo mandljevo pasto, oblikovano v debel zvitek, in prepognemo testo. Moralo bi izgledati kot ustnice iz testa. Sadni kruh damo v pekač, ki smo ga pred tem obložili s papirjem za peko, in ga pečemo 50 minut pri 180 stopinjah.
  4. Pečeni sadni kruh dobro premažemo s stopljenim maslom in hkrati odstranimo preveč pečene rezine s površine. Če ga premažemo z maslom, se bo dlje časa obdržal. Na koncu sadni kruh dobro posujemo s sladkorjem v prahu. 

sestavine

  • Za testo190 ml mleka 500 g moke 1 zavojček suhega kvasa 50 g sladkorja 1 jajce 250 g masla ščepec soliZa mandljevo pasto150 g mandljev 150 g sladkorja 1 jajceZa nadev150 g rozin 120 ml ruma 100 g ribanih mandljev 1 žlica cimeta 50 g kandiranega sadjaZa premaz stopljeno masloZa posip sladkorja v prahu

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse