Božični sadni kruh

Božični sadni kruh

Opis

Način priprave:

  1. Za testo v posodi segrejemo mleko s sladkorjem in kvasom. Moko položimo na podlago in v sredini naredimo luknjo. Dodamo jajce, malo sladkorja in maslo pri sobni temperaturi. Ko se zmes z mlekom segreje in se nato še malo ohladi, jo dodamo. Po moki posujemo sol. Najprej začnemo mešati sestavine v luknji, nato pa postopoma dodajamo moko. Po potrebi lahko dodamo še moke, a ne preveč. Ko testo oblikujemo v majhno žogo, posujemo krožnik z moko in damo testo nanj. Pokrijemo ga s folijo in ga pustimo vzhajati.
  2. Za pasto v mešalniku zmešamo navedeno količino mandljev in kristalnega sladkorja. Dodamo beljak ali celo jajce, odvisno od tega, kakšno teksturo hočete. Pasto oblikujemo v kroglice.
  3. Testo rahlo razvaljamo in ga posujemo s cimetom, z rozinami, ki smo jih namakali v rumu, s pomarančno lupino in z naribanimi mandlji ali s kakšnimi drugimi oreščki. Previdno vmesimo testo in ga še enkrat pustimo, da vzhaja pol ure – v obliki žoge, na krožniku, posutim z moko in prekritim s folijo. Nato ga razvaljamo tako, da sta konca višja kot sredina. V sredino damo mandljevo pasto, oblikovano v debel zvitek, in prepognemo testo. Moralo bi izgledati kot ustnice iz testa. Sadni kruh damo v pekač, ki smo ga pred tem obložili s papirjem za peko, in ga pečemo 50 minut pri 180 stopinjah.
  4. Pečeni sadni kruh dobro premažemo s stopljenim maslom in hkrati odstranimo preveč pečene rezine s površine. Če ga premažemo z maslom, se bo dlje časa obdržal. Na koncu sadni kruh dobro posujemo s sladkorjem v prahu. 

sestavine

Za testo

  • 190 ml mleka
  • 500 g moke
  • 1 zavojček suhega kvasa
  • 50 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 250 g masla
  • ščepec soli

Za mandljevo pasto

  • 150 g mandljev
  • 150 g sladkorja
  • 1 jajce

Za nadev

  • 150 g rozin
  • 120 ml ruma
  • 100 g ribanih mandljev
  • 1 žlica cimeta
  • 50 g kandiranega sadja

Za premaz

  • stopljeno maslo

Za posip

  • sladkorja v prahu

Sorodni recepti