Opis

Priprava:

S piščančjih prsi odrežemo file. Rezalno desko potresemo z malo soli, da nam ne bi drselo pri rezanju mesa. Zarežemo v piščančje meso in ga razpremo v obliki srca. Pokrijemo ga s papirjem za peko in udarjamo z valjarjem, da bi ga stanjšali. Nekajkrat ga zvaljamo kot testo.

Na drugo rezalno desko damo govedino, jo prekrijemo s papirjem za peko in ponovimo isti postopek kot pri piščancu.

Za pripravo marinade ½ rdeče čebule narežemo na drobne kockice in damo v globljo skledo. Dodamo dve žlici jogurta in premešamo.

Strok česna olupimo, drobno nasekljamo in dodamo zmesi. Dodamo po žličko kumina, grškega sena in mlete rdeče paprike.

Drobno nasekljamo papriko jalapeno in jo dodamo v zmes. V omako naribamo lupinico limone in limete ter dobro premešamo.

Tanko potolčene piščančje prsi zvijemo v rulado in narežemo na tanke rezine. Tako bomo dobili tanke trakce.

Narezanega piščanca damo v posodo in prelijemo s polovico marinade, ki smo jo pripravili. Dodamo malo oljčnega olja, potresemo s ščepom bazilike in ščepom listkov svežega origana. Premešamo in poskrbimo, da je piščanec dobro prekrit z marinado.

Enak postopek uporabimo za govedino. Govedino in piščanca damo v hladilnik in ju pustimo, da se marinirata en dan ali vsaj dve uri. (Dlje ko bo meso v marinadi, okusnejše bo.)

Za omako ½ rdeče čebule narežemo na drobne kockice in damo v skledo.

½ paradižnika razpolovimo in odstranimo notranji del s semeni. Preostala kosa narežemo na tanke trakce in dodamo v posodo s čebulo.

Tudi 6 rezin vložene paprike jalapeno drobno nasekljamo in damo v posodo. Po vrhu naribamo lupinico ene limone.

Čili drobno diagonalno narežemo in dodamo v zmes. Obilno prelijemo z oljčnim oljem.

1 strok česna s ploščatim delom noža stremo, olupimo in celega dodamo v omako. Dodamo ščep kumina in mleto rdečo papriko.

Liste koriandra potrgamo s stebelca, grobo narežemo in dodamo v omako. Dobro premešamo vse sestavine. Ožamemo še pol limone.

Za fajito olupimo glavico rdeče čebule, jo prepolovimo in narežemo na večje rezine.

Zeleni, rumeni in rdeči papriki babura odstranimo peclje in semena ter jih narežemo na večje palčke.

Čili, por in tri mlade čebulice diagonalno narežemo na velike kose.

Na štedilnik postavimo tri ponve in prižgemo ogenj. V eno ponev vlijemo oljčno olje, nanjo zložimo črni in beli lavaš ter pustimo, da se počasi grejeta na ognju.

Marinirano meso vzamemo iz hladilnika. Tudi v drugi ponvi vlijemo malo oljčnega olja. V eno damo piščanca, v drugo govedino. Meso med praženjem občasno premešamo.

Malo preden je meso povsem pečeno, ga potresemo s ščepom kumina in ščepom mlete rdeče paprike. Grobo narezano zelenjavo enakomerno razporedimo v obe ponvi. Zelo malo solimo. Pražimo naprej, dokler se zelenjava ne zmehča.

Ko se zelenjava zmehča, damo beli toplii lavaš na rdeče meso, črnega pa na piščanca.

Za pripravo gvakamoleja avokado prepolovimo in odstranimo koščico. Avokado primemo in meso postrgamo s pomočjo žlice. Tako se najlažje znebimo lupine. Lahko pa avokado preprosto olupimo z nožem. Avokado narežemo na grobe rezine in damo v skledo.

Z zelene paprike odrežemo pecelj in jo drobno nasekljamo. Dodamo jo avokadu.

½ paradižnika odstranimo notranji del s semeni, preostalega nasekljamo na kockice in dodamo v skledo. Ožamemo eno limono. Naribamo lupinico ½ limete, dodamo še sok in dobro premešamo.

2 mladi čebulici in ½ rdeče čebule drobno nasekljamo. Solato grobo narežemo. Potrgamo listke s peteršilja in jih grobo narežemo. Vse sestavine dobro premešamo.

V skledo damo 2 žlici jogurta suzme in žlico majoneze, naribamo lupinico 1 limete in dobro premešamo.

Za pripravo fajite s piščancem damo črni lavaš na rezalno desko in ga namažemo z jogurtovo omako. Na sredino lavaša damo mešanico piščanca in zelenjave. Nanjo damo solatno mešanico. Dodamo gvakamole in za pekoč okus dodamo nekaj rezinic vložene paprike jalapeno.

Kuhani pisani fižol damo v možnar, dodamo okrog žlico omake in sestavine zmečkamo v pire. Malo tega pireja damo v piščančjo fajito.

Da bi zvili piščančjo fajito, lavaš prepognemo od strani navznoter kot ovojnico in ga zvijemo v debel zvitek. Zvitek prerežemo in damo na servirni krožnik.

Za pripravo goveje fajite beli lavaš položimo na rezalno desko in namažemo s fižolovim pirejem. Na sredino lavaša spet damo mešanico mesa in zelenjave. Nato dodamo solatno mešanice in potresemo s ščepom sumaka. Dodamo nekaj rezin vložene paprike jalapeno in nekaj gvakamoleja. Naredimo tesen zvitek, ki ga utrdimo z zobotrebci, da se ne bi razprl. Zvitek narežemo na 3-4 debele kose in damo na servirni krožnik.

V majhne skodelice damo omako, gvakamole in kislo kremo, ki smo jih pripravili, in jih postrežemo ob fajitah.

sestavine

Testo

  • 2 skodelici moke
  • 0.66 skodelice vode
  • 10 g suhega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 0.5 žličke oljčnega olja

Nadev

  • 1 rdeča čebula
  • 3 rdeče paprike
  • 2 zeleni papriki babura
  • 1 jajčevec
  • 1 bučka
  • 2 velika stroka česna
  • 1 paradižnik
  • oljčno olje
  • 1 ščep bazilike
  • 1 kos sira kačkavalja
  • 1 pest rukole

Premaz

  • 1 jajce

Sorodni recepti