Pati Jinich

Pati Jinich

Pati Jinich se je rodila in odraščala v Mehiki. Pravi, da je to prva stvar, ki jo pove, ko jo ljudje povprašajo od kod izvira njena ljubezen do hrane. Poleg tega Pati prihaja iz družine kuharjev, zato lahko rečemo, da ji je bila strast do kulinarike položena kar v zibelko.

 

Pati je najprej začela raziskovati domačo mehiško kulinariko iz domotožja po rodnem Mexico Cityju, ko se je z možem preselila v Dallas v Teksasu. Kmalu je svoje znanje o mehiški kuhinji delila s prijatelji in sosedi, ki so bili naravnost navdušeni. Dve leti pozneje se je z možem in njunim prvorojenim sinom preselila v Washington, DC, kjer je nadaljevala svoje akademske dejavnosti in si pridobila magistrski študij iz Georgetowna ter si pridobila "sanjsko službo" na medameriškem dialogu , vendar nikoli ni nehala obsesivno razmišljati o hrani. Zato se je vpisala na L'Academie de Cuisine v Marylandu.

Jinich si je sprva zamislila, da bi sama pisala članke o mehiški kuhinji in jih poučevala v svoji domači kuhinji, dokler se ni srečala z izvršnim direktorjem Mehiškega kulturnega inštituta v Washingtonu, DC, ki jo je spodbudil, naj v inštitut prinese svoj kuharski program. Leta 2007 je sprožila serijo predstavitev kuhanja v živo na mehiški mizi in večurne degustacijske večerje, ki jih vodi še danes. Razredi združujejo Jinichino spretno mehiško kuhanje z njenim poznavanjem zgodovine države in regij. Vsaka raziskuje eno temo - na primer jedi iz mehiške revolucije, zgodovinski jedilnik vanilije ali samostanska hrana iz kolonialne Mehike.

Približno v istem času je začela svoj blog o mehiški kuhinji, ki ji je sledilo povabilo, da je pisalo o hrani za tiskane publikacije in da je govorilo o pogovorih in kuharskih demonstracijah za radijske in TV oddaje.

Patijina karizma in inteligenca sta pritegnila pozornost televizijskih producentov. Prva sezona Patijeve mehiške mize je bila predvajana leta 2011 in je vključevala epizodo, ki je bila osredotočena na sefardske in libanonske vplive na mehiško kuhanje. Njena knjiga, ki se osredotoča na enostavne za pripravo jedi, temelji na vsakodnevnih družinskih obrokih, ki jih pripravlja in postreže možu in trem sinovom.