Pita s šunko in sirom

sestavine

  • 8 plasti vlečenega testa
  • 50 g masla + 20g stopljenega masla
  • 50 g bele moke
  • 700 ml mleka
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • ½ žličke muškatnega oreščka
  • 1 žlica creme fraiche
  • 2 veliki pesti sveže naribanega sira gruyere
  • 1 rumenjak
  • 6-10 rezin šunke
  • Katalonski radič, radič in krebuljica za serviranje

Priprava

  • Vklopimo pečico na 190 stopinj. Okrogel pekač dimenzije približno 20-23 cm namastimo z maslom.
  • V ponvi stopimo 50 g masla, dodamo moko in mešamo, da dobimo gladko pasto.
  • Ponev vzamemo z ognja in z leseno žlico mešamo, medtem ko dodajamo polovico mleka, da se ne naredijo grudice. Vrnemo na štedilnik in dodamo preostalo mleko, nežno mešamo z metlico 3-4 minute, da dobimo gosto zmes. Dodamo sol, poper, gorčico, muškatni orešček, sir in creme fraiche. Ugasnemo ogenj. Vmešamo še rumenjak.
  • Plast testa premažemo s stopljenim maslom in ga damo v pekač, robovi bodo viseli čez. Ponovimo še s petimi plastmi testa. Vlijemo bešamel, nato naložimo šunko. Pokrijemo s preostalim testom, strani, ki visijo čez pekač, prepognemo in zatesnimo pito. Po vrhu premažemo s preostalim maslom in pečemo 30-35 minut do zlato rjave barve. Pustimo 10 minut v pekaču, preden pito vzamemo ven. Postrežemo s hrustljavo grenko zeleno solato.

Sorodni recepti

Poglej vse