Opis
Priprava:
1. V skledo damo kozji sir, pražene makadamije, javorjev sirup in lupinico kumkvata. Vse dobro premešamo. S pomočjo žličk oblikujemo osem žličnikov in jih položimo na pladenj, obložen s papirjem za peko. Če se mešanica preveč segreje in jo je težko oblikovati, jo damo za nekaj minut v hladilnik.
2. V ločene plitve sklede damo ajdovo moko, jajci in nepražene makadamije. Žličnike povaljamo v ajdovi moki, nato v jajcih in nato še v drobtinicah iz makadamije. Položimo na pladenj in pustimo v hladilniku, dokler jih ne potrebujemo.
3. Za pomako iz rabarbare olupimo rabarbaro in jo narežemo na dva centimetra dolge koščke. Skupaj z javorjevim sirupom in likerjem jo damo v posodo in počasi kuhamo deset minut na srednjem ognju. Občasno premešamo. Odstavimo z ognja.
4. Na srednjem ognju segrejemo olje riževih otrobov v srednje veliki posodi z debelim dnom. Ali je olje dovolj vroče, preverimo tako, da vanj vržemo košček makadamije. Če začne cvrčati, je dovolj vroče. Krokete ocvremo v dveh rundah. Cvremo jih dve do tri minute oziroma tako dolgo, da se zlatorjavo zapečejo. Odcedimo jih na papirnati brisači in postrežemo tople z rabarbarino pomako, narezanimi svežimi figami, malo dodatnega javorjevega sirupa in po želji s sladkimi listki mete.
Opomba
• Lupinico kumkvata lahko zamenjamo s pomarančno lupinico. Če ni sezona fig, lahko uporabimo katerokoli sveže sezonsko sadje.
Priprava:
1. V skledo damo kozji sir, pražene makadamije, javorjev sirup in lupinico kumkvata. Vse dobro premešamo. S pomočjo žličk oblikujemo osem žličnikov in jih položimo na pladenj, obložen s papirjem za peko. Če se mešanica preveč segreje in jo je težko oblikovati, jo damo za nekaj minut v hladilnik.
2. V ločene plitve sklede damo ajdovo moko, jajci in nepražene makadamije. Žličnike povaljamo v ajdovi moki, nato v jajcih in nato še v drobtinicah iz makadamije. Položimo na pladenj in pustimo v hladilniku, dokler jih ne potrebujemo.
3. Za pomako iz rabarbare olupimo rabarbaro in jo narežemo na dva centimetra dolge koščke. Skupaj z javorjevim sirupom in likerjem jo damo v posodo in počasi kuhamo deset minut na srednjem ognju. Občasno premešamo. Odstavimo z ognja.
4. Na srednjem ognju segrejemo olje riževih otrobov v srednje veliki posodi z debelim dnom. Ali je olje dovolj vroče, preverimo tako, da vanj vržemo košček makadamije. Če začne cvrčati, je dovolj vroče. Krokete ocvremo v dveh rundah. Cvremo jih dve do tri minute oziroma tako dolgo, da se zlatorjavo zapečejo. Odcedimo jih na papirnati brisači in postrežemo tople z rabarbarino pomako, narezanimi svežimi figami, malo dodatnega javorjevega sirupa in po želji s sladkimi listki mete.
Opomba
• Lupinico kumkvata lahko zamenjamo s pomarančno lupinico. Če ni sezona fig, lahko uporabimo katerokoli sveže sezonsko sadje.
sestavine
Sestavine:
- 150 g svežega kozjega sira drysdale ali kakšnega drugega
- 2 žlici praženih strtih makadamij
- 1 žlica javrojevega sirupa in še malo za pokapanje
- 1 žlička nasekljane kandirane lupinice kumkvata (glejte opombo)
- 35 g ajdove moke
- 2 jajci
- razžvrkljani
- 70 g strtih nepraženih makadamij
- 750 ml olja riževih otrobov
Pomaka iz rabarbare:
- 250 g rabarbare (okrog 4 stebla)
- 60 ml javorjevega sirupa
- 60 ml pomarančnega ali kumkvatovega likerja
Za postrežbo:
- 4 fige
- 10 sladkih listkov mete (po želji)