Krušni žepki s sirom in peperonato

Krušni žepki s sirom in peperonato

Opis

To jed moramo pripraviti dan prej.

Za testo za pico v skledi premešamo kvas, vodo in sladkor, dokler ne dobimo penaste mešanice. Pustimo stati pet minut. Moki damo v veliko skledo za mešanje, prilijemo mešanico s kvasom in zamesimo v testo. Nato posolimo. Testo stresemo na pomokano površino in močno mesimo okrog deset minut, dokler ne dobimo testa, ki je gladko, svetleče in prožno.

Po želji lahko moko damo v skledo namiznega mešalnika z nastavki za gnetenje testa. Vlijemo tekočino s kvasom in pustimo, da mešalnik mesi na najnižji hitrosti dve minuti. Nato povečamo hitrost in mešamo še tri do pet minut. Na najvišji hitrosti testo gnetemo še trideset sekund. Testo zvrnemo na pomokano površino, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati pol ure.

S pomokanimi rokami testo raztegnemo v pravokotnik. Nato ga trikrat prepognemo in oblikujemo v kroglo. Damo ga v naoljeno posodo s pokrovom. Pomembno je, da je posoda dovolj velika, da bo testo lahko v njej vzhajalo. Posodo s testom damo čez noč v hladilnik (ali za največ tri dni), da upočasnimo vzhajanje ter se razvijeta tekstura in okus.

Nekaj ur pred tem, ko bomo uporabili testo, ga vzamemo iz hladilnika in odkrijemo. Nežno ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in dve uri pustimo pri sobni temperaturi.

Za peperonato v težki ponvi na srednjem ognju segrejemo oljčno olje. Dodamo šalotko in česen ter pražimo dve do tri minute, dokler se šalotka ne zmehča in česen zadiši. Dodamo papriko, kis, sladkor, ščep soli in pražimo minuto ali dve. Nato dodamo paradižnikovo kašo. Ogenj zmanjšamo, pokrijemo ponev in počasi dušimo 20-25 minut.

Ponev odkrijemo in ogenj nastavimo na srednjo do veliko stopnjo. Kuhamo še minuto ali dve, da povre tekočina. Solimo po okusu.

Pečico segrejemo na 220 °C (ventilatorsko na 200 °C). Velik pekač obložimo s papirjem za peko.

Testo razrežemo na osem kosov in jih na pomokani površini razvaljamo na diske, debele tri do štiri milimetre. Polovice diskov obložimo s sirom in peperonato (prihranimo morebitne sokove peperonate), nato testo prepognemo čez nadev, stisnemo robove, da žepke zapremo, in jih oblikujemo v polmesece.

Calzoneje zložimo na pripravljen pekač, jih premažemo s prihranjenimi sokovi peperonate, pokapamo z oljčnim oljem in potresemo z grobo soljo. Pečemo jih 20-25 minut, dokler lepo ne narastejo in se zlato zapečejo. Postrežemo vroče, tople ali pri sobni temperaturi.

 

Opomba

Peperonato lahko postrežemo vročo, toplo ali hladno. Odlična je tudi kot priloga k pečenim jajcem

To jed moramo pripraviti dan prej.

Za testo za pico v skledi premešamo kvas, vodo in sladkor, dokler ne dobimo penaste mešanice. Pustimo stati pet minut. Moki damo v veliko skledo za mešanje, prilijemo mešanico s kvasom in zamesimo v testo. Nato posolimo. Testo stresemo na pomokano površino in močno mesimo okrog deset minut, dokler ne dobimo testa, ki je gladko, svetleče in prožno.

Po želji lahko moko damo v skledo namiznega mešalnika z nastavki za gnetenje testa. Vlijemo tekočino s kvasom in pustimo, da mešalnik mesi na najnižji hitrosti dve minuti. Nato povečamo hitrost in mešamo še tri do pet minut. Na najvišji hitrosti testo gnetemo še trideset sekund. Testo zvrnemo na pomokano površino, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati pol ure.

S pomokanimi rokami testo raztegnemo v pravokotnik. Nato ga trikrat prepognemo in oblikujemo v kroglo. Damo ga v naoljeno posodo s pokrovom. Pomembno je, da je posoda dovolj velika, da bo testo lahko v njej vzhajalo. Posodo s testom damo čez noč v hladilnik (ali za največ tri dni), da upočasnimo vzhajanje ter se razvijeta tekstura in okus.

Nekaj ur pred tem, ko bomo uporabili testo, ga vzamemo iz hladilnika in odkrijemo. Nežno ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in dve uri pustimo pri sobni temperaturi.

Za peperonato v težki ponvi na srednjem ognju segrejemo oljčno olje. Dodamo šalotko in česen ter pražimo dve do tri minute, dokler se šalotka ne zmehča in česen zadiši. Dodamo papriko, kis, sladkor, ščep soli in pražimo minuto ali dve. Nato dodamo paradižnikovo kašo. Ogenj zmanjšamo, pokrijemo ponev in počasi dušimo 20-25 minut.

Ponev odkrijemo in ogenj nastavimo na srednjo do veliko stopnjo. Kuhamo še minuto ali dve, da povre tekočina. Solimo po okusu.

Pečico segrejemo na 220 °C (ventilatorsko na 200 °C). Velik pekač obložimo s papirjem za peko.

Testo razrežemo na osem kosov in jih na pomokani površini razvaljamo na diske, debele tri do štiri milimetre. Polovice diskov obložimo s sirom in peperonato (prihranimo morebitne sokove peperonate), nato testo prepognemo čez nadev, stisnemo robove, da žepke zapremo, in jih oblikujemo v polmesece.

Calzoneje zložimo na pripravljen pekač, jih premažemo s prihranjenimi sokovi peperonate, pokapamo z oljčnim oljem in potresemo z grobo soljo. Pečemo jih 20-25 minut, dokler lepo ne narastejo in se zlato zapečejo. Postrežemo vroče, tople ali pri sobni temperaturi.

 

Opomba

Peperonato lahko postrežemo vročo, toplo ali hladno. Odlična je tudi kot priloga k peče

sestavine

Testo za pico

  • 2 žlički suhega kvasa
  • 210 ml mlačne vode
  • 1 žlička sladkorja
  • 400 g bele moke
  • 4 žlice pirine ali polnozrnate moke
  • 2 žlički grobe soli
  • pšenični zdrob
  • za pomokanje

Peperonata

  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 4 rjave šalotke
  • 2 stroka česna
  • 5 paprik (rdečih
  • rumenih ali zelenih)
  • 3 žlice belega balzamičnega kisa
  • 0.5 žličke sladkorja
  • groba sol
  • 260 g paradižnikove kaše
  • natrgani listki bazilike za serviranje

Dodatno

  • 200 g sira caciocavallo
  • ekstra deviško oljčno olje
  • groba sol

Sorodni recepti