PEČEN PIŠČANEC PO KOREJSKO
Recept je iz: Jamie Oliver
Začinite svoj konec tedna z azijskim pečenim piščancem Jamieja Oliverja, ki vas bo zasvojil, saj mu bo Jamie dodal tudi neverjetno marinado iz kimčija in živahno zeljno solato. Vse skupaj dajte v prekrasno lahko in puhasto kokosovo bombeto in pred vami je božanska jed.
sestavine
- 1 pest sezamovih semen (200 g)
- 250 g kimčija
- 2 žlici paste gochujang
- 2 žlici svetle sojine omake
- 2 žlici riževega kisa
- 1,4 kg celega piščanca iz proste reje
- 2 žlici tekočega medu
- 500 g samovzhajajoče moke (količina moke v dveh konzervah kokosovega mleka), nekaj dodatne moke za pomokanje
- ZELJNA SOLATA
- 2 korenčka
- 4 mlade čebule
- 2 sveža rdeča čilija
- 1 glava pekinškega zelja
- ½ glave kitajskega zelja
- 2 limeti
- 1 žlička sezamovega olja
- ½ žličke mletega korejskega čilija gochugaru
- BOMBETE
- sezamovo olje
- 1 x 400 g konzerva kokosovega mleka
Priprava
- Segrejte pečico na 180 °C.
- Sezamova semena 3 do 5 minut pražite v ponvi, da postanejo zlatorjave barve in dobijo okus po oreških.
- V sekljalnik dajte kimči, gochujang, sojino omako, rižev kis in 2 žlici sezamovih semen ter mešajte, dokler ne dobite gladke mešanice.
- Piščanca dajte v pekač, ki se mu tesno prilega. Prelijte tretjino marinade čez piščanca in ga dobro premažite z njo. Pecite ga 1 uro in 20 minut oziroma dokler se ne zguba in ni popolnoma pečen.
- Preostali marinadi dodajte med in hitro premešajte, da se zmešata. Polovico mešanice prelijte v manjšo posodo in jo dajte na stran, saj bo služila za pomako. Z drugo polovico boste premazali piščanca.
- Da ustvarite bombetke, izrežite iz peki papirja pravokotnike, velike 12 x 8 cm, in vsakega premažite z malo sezamovega olja, da se bombetke ne bodo prijele na njih. Zlijte kokosovo mleko v večjo posodo, dodajte moko in velik ščepec morske soli. Najprej mešajte z vilico, potem začnite mešati z rokami in maso gnetite, da dobite mehko in gladko testo – lahko pa ga zgnetete tudi z multipraktikom.
- Položite maso na pomokano površino in jo oblikujte v klobaso. Razrežite jo na četrtine, potem pa vsak del razrežite še na tretjine, da dobite 12 enakih delov. Vsakega oblikujte v kroglico in jih z valjarjem oblikujte v ovale, velike 10 x 12 cm. Po sredini položite naoljeno palčko, prepognite testo in izvlecite palčko. Bombetke v obliki trikotnikov položite na peki papir.
- Piščanca vzemite iz pečice in jo ugasnite. Premažite ga z marinado in po njem potresite preostala sezamova semena. Premaknite ga na pladenj in ga vrnite v ugasnjeno pečico, da bo ostal topel, dokler ne pripravite bombetk.
- Bombetke na kvadratkih iz peki papirja dajte v velik bambusov soparnik in ga zaprite. Položite soparnik nad veliko ponev ali vok, napolnjeno s 300 ml vrele vode. Kuhajte bombetke na pari 8 do 10 minut, da postanejo mehke in povsem skuhane.
- Da pripravite zeljno solato, olupite korenje, obrežite mlado čebulo, čili (ter ga po želji razkoščičite), pekinško in kitajsko zelje. V servirno skledo naribajte lupinico limete ter ji iztisnite sok, dodajte sezamovo olje in velik ščepec gochugara. Na drobno nasekljajte zelenjavo za solato, jo premaknite v skledo in jo z rokami zmešajte.
- Natrgajte piščanca in ga postrezite s kokosovimi bombetkami, zeljno solato in preostalo omako.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Pissaladiere
Recepti Ljubomir Stanišić
Lignji s sladkim krompirjem
Recepti Nathan Outlaw
Postrvje klobase z medenim belim fižolom
Recepti Jamie Oliver
POSEBNA DOSA (VEGANSKA)
Recepti Shane Delia
Počasi pečena jagnjetina z jogurtom
Recepti Ljubomir Stanišić
Telečji medaljoni s štirimi vrstami sira
Recepti Ljubomir Stanišić
Ostrige s tatarsko omako
Recepti Adam Liaw
Jagnječji kebab
Recepti Bučkini polpeti s špinačno solato
Recepti Polenovka v ovoju z limoninimi testeninami