PEČEN PIŠČANEC PO KOREJSKO

Začinite svoj konec tedna z azijskim pečenim piščancem Jamieja Oliverja, ki vas bo zasvojil, saj mu bo Jamie dodal tudi neverjetno marinado iz kimčija in živahno zeljno solato. Vse skupaj dajte v prekrasno lahko in puhasto kokosovo bombeto in pred vami je božanska jed.

sestavine

  • 1 pest sezamovih semen (200 g)
  • 250 g kimčija
  • 2 žlici paste gochujang
  • 2 žlici svetle sojine omake
  • 2 žlici riževega kisa
  • 1,4 kg celega piščanca iz proste reje
  • 2 žlici tekočega medu
  • 500 g samovzhajajoče moke (količina moke v dveh konzervah kokosovega mleka), nekaj dodatne moke za pomokanje
  • ZELJNA SOLATA
  • 2 korenčka
  • 4 mlade čebule
  • 2 sveža rdeča čilija
  • 1 glava pekinškega zelja
  • ½ glave kitajskega zelja
  • 2 limeti
  • 1 žlička sezamovega olja
  • ½ žličke mletega korejskega čilija gochugaru
  • BOMBETE
  • sezamovo olje
  • 1 x 400 g konzerva kokosovega mleka

Priprava

  • Segrejte pečico na 180 °C.
  • Sezamova semena 3 do 5 minut pražite v ponvi, da postanejo zlatorjave barve in dobijo okus po oreških.
  • V sekljalnik dajte kimči, gochujang, sojino omako, rižev kis in 2 žlici sezamovih semen ter mešajte, dokler ne dobite gladke mešanice.
  • Piščanca dajte v pekač, ki se mu tesno prilega. Prelijte tretjino marinade čez piščanca in ga dobro premažite z njo. Pecite ga 1 uro in 20 minut oziroma dokler se ne zguba in ni popolnoma pečen.
  • Preostali marinadi dodajte med in hitro premešajte, da se zmešata. Polovico mešanice prelijte v manjšo posodo in jo dajte na stran, saj bo služila za pomako. Z drugo polovico boste premazali piščanca.
  • Da ustvarite bombetke, izrežite iz peki papirja pravokotnike, velike 12 x 8 cm, in vsakega premažite z malo sezamovega olja, da se bombetke ne bodo prijele na njih. Zlijte kokosovo mleko v večjo posodo, dodajte moko in velik ščepec morske soli. Najprej mešajte z vilico, potem začnite mešati z rokami in maso gnetite, da dobite mehko in gladko testo  – lahko pa ga zgnetete tudi z multipraktikom.
  • Položite maso na pomokano površino in jo oblikujte v klobaso. Razrežite jo na četrtine, potem pa vsak del razrežite še na tretjine, da dobite 12 enakih delov. Vsakega oblikujte v kroglico in jih z valjarjem oblikujte v ovale, velike 10 x 12 cm. Po sredini položite naoljeno palčko, prepognite testo in izvlecite palčko. Bombetke v obliki trikotnikov položite na peki papir.
  • Piščanca vzemite iz pečice in jo ugasnite. Premažite ga z marinado in po njem potresite preostala sezamova semena. Premaknite ga na pladenj in ga vrnite v ugasnjeno pečico, da bo ostal topel, dokler ne pripravite bombetk.
  • Bombetke na kvadratkih iz peki papirja dajte v velik bambusov soparnik in ga zaprite. Položite soparnik nad veliko ponev ali vok, napolnjeno s 300 ml vrele vode. Kuhajte bombetke na pari 8 do 10 minut, da postanejo mehke in povsem skuhane.
  • Da pripravite zeljno solato, olupite korenje, obrežite mlado čebulo, čili (ter ga po želji razkoščičite), pekinško in kitajsko zelje. V servirno skledo naribajte lupinico limete ter ji iztisnite sok, dodajte sezamovo olje in velik ščepec gochugara. Na drobno nasekljajte zelenjavo za solato, jo premaknite v skledo in jo z rokami zmešajte.
  • Natrgajte piščanca in ga postrezite s kokosovimi bombetkami, zeljno solato in preostalo omako.

Sorodni recepti

Poglej vse