Nadevan čili ancho

sestavine

  • Rdeč riž
  • 1 skodelica dolgozrnatega riža
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 1 strt strok česna
  • 1 majhna, drobno nasekljana čebula
  • 2 drobno nasekljana paradižnika
  • 2 ½ skodelici piščančje osnove
  • 2 vejici timijana
  • 1 lovorov list
  • sol po okusu
  • Paradižnikova omaka
  • 2 manjša paradižnika
  • ½ manjše bele čebule
  • ½ stroka česna
  • 1 skodelica piščančje osnove
  • 2 vejici timijana
  • Nadevani čiliji
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 skodelica bučke, narezane na 5 mm velike kocke
  • 2 čilija jalapeño, narezana na trakove in brez semen
  • ½ narezane manjše bele čebule
  • 1 skodelica narezanega skuhanega krompirja
  • 4 veliki čiliji ancho
  • 8 zobotrebcev
  • peteršilj za okras
  • Testo
  • 3 jajca
  • ščep soli
  • 1 skodelica moke
  • olje za cvrtje
  • Serviranje
  • 80 g naribanega svežega sira

Priprava

  • Najprej pripravite riž. Ne bomo postregli vročega, ampak na sobni temperaturi. Eno uro ga namakajte v vroči vodi. Odcedite in sperite, znebite se čim več vode.
  • Kozico segrejte na srednjem ognju, dodajte olje in riž. Rahlo ga pražite kakih 5 minut in ga večkrat premešajte. Riž bo postal rahlo prozoren. Dodajte česen, timijan, lovor, paradižnik, čebulo in ščep soli. Pražite še 3 do 4 minute in vmes mešajte.
  • Dodajte jušno osnovo, premešajte in zavrite. Preverite, če je dovolj slana (morala bi biti malenkost preslana), zmanjšajte ogenj na srednjo stopnjo in kozico pokrijte. Riža ne mešajte, dokler se ne skuha.
  • Ko se čez kakih 20 minut vsa tekočina vpije, kozico umaknite z ognja in pustite stati še 20 minut. Riž pred postrežbo razrahljajte z vilicami.
  • Za paradižnikovo omako vse sestavine pasirajte kaki dve minuti, da bo čisto gladka. Omako vliijte v širšo ponev in zavrite. Kuhajte 10 minut na nizkem ognju, začinite.
  • Pripravite nadev za čilije. Kozico segrejte na srednjem ognju in dodajte oljčno olje. Bučke, jalapeño in čebulo pražite kakih 5 minut, da se omehčajo, a ne obarvajo preveč. Dodajte krompir in začinite. Prestavite v skledo in zmečkajte, da se rahlo poveže zaradi krompirja. Ne mečkajte preveč, ker morajo ostati grobi kosi.
  • Pripravite čilije ancho. Zarežite jih ob strani po celotni dolžini in odstranite semena ter notranjo kožico. Za 10 do 15 minut jih potopite v vročo vodo (ne dlje, ker bodo izgubili okus), potem pa jih obrišite do suhega. Zdaj so nared za nadevanje.
  • Čilije previdno nadevajte z mešanico. Ne pretiravajte z nadevom; ko stisnete robove, ne sme nič curljati ven. Čilije prepikajte z dvema zobotrebcema ob zarezi. Hranite jih na sobni temperaturi.
  • Ločite jajca. Beljake stepite v mehak sneg, potem pa enega za drugim dodajajte rumenjake. Dodajte ščep soli.
  • V 20 cm široko kozico nalijte za 3 cm rastlinskega olja in segrejte na 170˚C. Čilije rahlo pomokajte. Primite jih za pecelj, pomočite v testo in zlato ocvrite na eni strani. Potem jih obrnite in ocvrite do konca. Položite jih na pladenj, na katerega ste položili kuhinjske brisačke, da se odcedi.
  • Pogrejte paradižnikovo omako in dodajte čilije, da se testo omehča (kaki 2 minuti). Postrezite z rdečim rižem in okrasite s peteršiljem.

Sorodni recepti

Poglej vse