Peter Kuruvita

Peter Kuruvita

Bio

Peter Kuruvita se je rodil v Londonu oktobra 1963. Že od malih nog se je seznanil z različnimi in zelo bogatimi kulturami, ki so ga navdihnile. Na njegove otroške spomine močno vplivajo avstrijsko poreklo njegove matere in šrilanške korenine njegovega očeta.

Peter se je leta 1967 preselil v očetovo rojstno mesto - Colombo na Šrilanki, kjer je življenje izjemno barvito, zlasti za majhnega otroka. Peter se jasno spomni stare kuhinje svoje babice, ki je imela samo eno peč na drva. V tej kuhinji preživlja otroštvo opazuje in sodeluje pri pripravi družinskih obrokov po starih lokalnih receptih, ki se prenašajo iz roda v rod. Ta močan občutek družinske pripadnosti, skupaj z zgodnjim stikom s kuhanjem, ga še danes navdihuje.

Leta 1974 se je Peterova družina preselila v Avstralijo. V tamkajšnji srednji šoli je Peter študiral ekonomijo doma in se po diplomi vpisal na kuharski tečaj na East Sydney TAFE . Pozneje je študiral na gostinski šoli Ryde.

Petrova zaposlitev je bila v lokalni restavraciji z morsko hrano v Mortdaleu, predmestju Sydneya. Tam je delal do leta 1981. Odšel je, da bi študiral in sodeloval z Gregom Doyleom v takratni priljubljeni restavraciji Rogues . Nato je kot mlajši kuhar delal v  restavraciji Rue St Jacques z zvezdico Michelin in kasneje v  gostišču The Waterside  v Brayu v Angliji z Michelinovo zvezdico s tremi zvezdicami. 
Leta 1985 je bil Peter povabljen kot kuhar v prestižno restavracijo Barrenjoey House v Palm Beachu. V času njegovega vodenja kuhinje je restavracija prejela dve točki na lestvici  Chef's Hat v Sydney Morning Herald.

Leta 1988 je Tony Bilson na Circular Quay odprl svojo restavracijo - Bilsons. Peter je tam že šest let in pol kuhar. Restavracija je bila uvrščena dve točki na lestvici  Chef's Hat  .

Leta 1997 sta se Peter in njegova žena Karen preselila nazaj v Sydney, da bi odprla lastno restavracijo Avalon pri Bondiju . Majhna soseska restavracija že dve leti ponuja navdihujočo mešanico sodobnih avstralskih jedi. Peter je bil povabljen na mesto izvršnega direktorja za hrano in pijačo v hotelu All Seasons . Na tem položaju je ostal do konca leta 2000. Nato je delal na otoku Bali v letovišču Kupu Kupu Barong .

V začetku leta 2001 je Peter zasedel mesto kuharja v svetovno znanem  letovišču Hayman Island v Queenslandu v Avstraliji. Aprila 2003 se je z družino vrnil v Sydney in začel pripravljati največji projekt svojega življenja - restavracijo Flying Fish. Kmalu po odprtju je Peter odprl še eno restavracijo v luksuznem kompleksu na Fidžiju. Leta 2014 je  Flying Fish odprl svoja vrata v Sheraton Resort & Spa na fidžijskem otoku Tokoriki.

Petrov slog postrežbe svežih morskih sadežev v osupljivem vzdušju čudovitih plaž je mogoče občutiti v mestu, kjer živi - Nosa, Avstralija.

Peter že vrsto let sodeluje z Dilmah Tea pri razvoju koncepta čajne gastronomije. Otroški spomini na kuhanje z babico v Colombu so ga navdihnili, da je napisal svojo prvo kuharsko knjigo - Serendip - Moja kuhinja na Šrilanki . Njegova naslednja knjiga je Moj praznik s Petrom Kuruvito ljubitelje hrane popelje na kulinarično potovanje po otokih Azije in južnega Pacifika.

Peter je delal tudi kot televizijski voditelj v pustolovskih kuharskih oddajah. Do zdaj je sodeloval v 4 produkcijah The Precinct Studios , ki se predvajajo v številnih državah po svetu. Njegove oddaje združujejo izjemne pokrajine in božansko lokalno kuhinjo.

Na 24KITCHEN si lahko kuhar ogledate v "Moja Šrilanka s Petrom Kuruvitom ",
"Otočni prazniki s Petrom Kuruvitom" in "Mehiška Fiesta s Petrom Kuruvitom".

Recepti