Gobova rižota

1. V vrč damo liter vrele vode. Okrog 200 ml je zlijemo na suhe jurčke v ločeni skodelici.

2. V vrču z vrelo vodo raztopimo gobovo jušno kocko. V veliki ponvi segrejemo malo oljčnega olja in dodamo čebulo. Pražimo nekaj minut, da se čebula zmehča. Nato dodamo gozdne gobe in jih pražimo, dokler se ne zmehčajo.

3. Dodamo riž in mešamo, da se ne prime. Po približno minuti (ko riž postekleni, ne sme se zažgati) prilijemo vino. Pustimo, da med stalnim mešanjem izhlapi. Dodamo zajemalko jušne osnove in mešamo, dokler riž ne vpije vse tekočine. Spet dodamo zajemalko jušne osnove, mešamo in ponavljamo postopek, dokler ne porabimo polovice jušne osnove.

4. Previdno vzamemo jurčke iz vode. Ožamemo jih, da odstranimo odvečno tekočino. Sok prihranimo. Jurčke grobo nasekljamo in jih vmešamo v riž skupaj s prihranjenim sokom. Dodamo parmezan, mleto pekočo papriko, nato nadaljujemo z dodajanjem jušne osnove, dokler je riž ne vpije in je kuhan do al dente. Nato dodamo maslo in smetano, premešamo, rižoto pokrijemo in počakamo minuto.

5. Začinimo po okusu in postrežemo z naribanim parmezanom ter pokapamo z malo olja s tartufi. 

sestavine

  • Sestavine1 bela čebula 500 g mešanih gob 350 g riža arborio 1 l jušne osnove 1 gobova jušna kocka 1 dober brizg belega vina 20 g suhih jurčkov namočenih in odcejanih 80 g naribanega parmezana 0.25 žličke pekoče paprike v prahu 1 žlička sladke smetane morska sol in poper olje s tartufi maslo

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse