
Filipa Vacondeus
Filipa Vacondeus je portugalska kuharska mojstrica, ki se je kuhanja učila sama, ter gastronomka. Njena poklicna pot je zelo raznolika, saj je začela kot stevardsa pri TAP, potrugalskem letalskem prevozniku. Pozneje je bila pomočnica predsednika turistične zveze Costa do Sol (Sončna obala), ki je danes znana kot Costa de Lisboa (Lizbonska obala) in tajnica v tovarni avtomobilov v Setúbalu.
Poročila se je s Joséjem Vacondeusom, novinarjem in ustanoviteljem številnih časopisov, in odprla restavracijo v četrti Alfama. Leta 1975 jo je med "vrelim portugalskim poletjem" morala zapreti. Mož jo je spodbujal, naj v njegovih časopisih začne pisati gastrnomske kritike.
Leta 1981 so jo povabili, naj vodi serijo kuharskih oddaj na portugalski državni televiziji (RTP) in njene oddaje so dosegle zelo dobro gledanost.
Njen televizijski uspeh jo je spodbudil, da je objavila gastronomske in kuharske knjige, sodelovala je v žirijah na kuharskih tekmovanjih. Še danes je vsak teden prisotna na televiziji
ReceptiBiftek “à café”
Priprava: 1. V ponev damo pol masla in strt česen z lupino. 2. Ko se maslo stopi, spečemo biftek, ki ga solimo in popramo. Pustimo, da pozlati. 3. Preostanek masla damo v ponev, dodamo gorčico i...
ReceptiFeijoada à Transmontana z rižem in žafranom
Priprava: 1. Predhodno namočen fižol skuhamo s celo čebulo, papriko piri-piri in lovorovim listom. Meso kuhamo ločeno. Pršut narežemo na trakove in ga dodamo fižolu. Ko je meso kuhano, ga narežemo...
ReceptiFarófias
Priprava: 1. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepamo, dokler ne dobimo čvrstega snega. 2. Lonec, v katerega smo vlili del mleka, postavimo na ogenj. Dodamo limonino lupino, 6 žlic sladkorja...
ReceptiMandljevi srčki
Priprava: 1. Sirup pripravimo iz vode in 250 g sladkorja. 2. Dodamo 250 g mletih mandljev. Mešano, dokler se ne zgosti. 3. Ko se ohlad...