Opis

Čokoladna torta z arašidovim maslom

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 180 °C. Namastimo 4 x 20 cm zelo nizkih pekačev za torto in jih pokrijemo s papirjem za peko. Ne uporabljajte pekačev z odstranljivim dnom, saj je testo tekoče.
  2. Maslo narežemo po dolgem na štiri kose (da se hitreje stopi), jih položimo v globok lonec in damo na majhen ogenj. Dodamo pravkar zakuhano vodo in vmešamo kakav ter sladkor. Nežno mešamo, dokler se maslo ne raztopi in dobimo gladko mešanico. Odstavimo z ognja in vmešamo vaniljo. Odstavimo in pustimo 5 minut.
  3. V skledi z vilicami zmešamo moko, pecilni prašek in sodo bikarbono. V ozkem loncu stepemo jajca. Jajca postopoma prilivamo masleni mešanici, medtem pa neprestano mešamo, da se v celoti vmešajo. Na koncu počasi vmešamo še mešanico z moko in nežno mešamo, da dobimo gladko mešanico. Zmes enakomerno porazdelimo v pekače.
  4. Pečemo v pečici približno 7 minut (glejte nasvet glede tovrstnih pekačev), dokler se rob torte ne pomakne stran od robov pekača in je palčka, ki jo pomočimo v testo, da preverimo zapečenost, suha in čista. Ker gre za vlažno torto, lahko na palčki ostane nekaj drobtin. Torte pustimo v pekačih, da se ohladijo.
  5. Za glazuro najprej presejemo sladkor v prahu. To je eno izmed redkih opravil, ki jih v kuhinji naravnost sovražim; s tem vas ne bi obremenjevala, če ne bi bilo potrebno. V drugi veliki skledi (ali v skledi mešalnika, opremljenega z metlico) dobro premešamo maslo in arašidovo maslo. To pomeni, 3 minut z mešalnikom ali 5 minut z ročnim mešalnikom, dokler mešanica ne postane lahka, puhasta in kremasta. Vmešamo vaniljev ekstrakt in sol.
  6. Med nekoliko počasnejšim mešanjem po žlicah počasi dodajamo presejan sladkor v prahu, dokler ne porabimo polovice, nato v treh sklopih vmešamo še preostali sladkor. Povečamo moč mešalnika in mešamo še 2 minuti oz. 3 minute z ročnim mešalnikom. Postrgamo stranice sklede, vmešamo sladkor, ki se je sprijel na skledo, in znova mešamo 30 do 60 sekund. Med mešanjem po žlicah dodajamo smetano, in ko jo vso porabimo, mešamo še 4 minute (oz. 6 minut z ročnim mešalnikom), dokler ne dobimo mehke puhaste mešanice, podobne moussu.

sestavine

Za torto:

  • 200 g neslanega masla in še nekaj za namastitev
  • 250 mililitrov vroče, pravkar zavrete vode
  • 50 g kakava v prahu
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 125 g sladkorja v prahu
  • 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
  • 225 g navadne moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ½ čajna žlička sode bikarbone
  • 2 veliki jajci iz proste reje, pri sobni temperaturi

Za glazuro:

  • 600 g sladkorja v prahu
  • 300 g neslanega masla
  • 400 g gladkega navadnega arašidovega masla.
  • 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
  • ½ čajna žlička fine morske soli
  • 120 ml polnomastne smetane
  • 30 g suho praženih arašidov, sesekljanih, za dekoracijo

Sorodni recepti