Kolač ob rojstvu otroka
Recept je iz: Rudolph van Veen
Priprava:
Testo
Moko pomešamo s pecilnim praškom. V mešanici naredimo jamico, v kateri pomešamo maslo, trsni sladkor, janeževa semena, jajce, jabolčno melaso in mleko. Po malem dodajamo mešanico z moko in zamesimo mehko testo. Testo zavijemo v plastično folijo in ga pustimo pol ure počivati v hladilniku.
Pečico segrejemo na 170 ºC. Testo razvaljamo na pomokanem pultu do debeline približno treh milimetrov. S tortnim modlom iz testa izrežemo krog. Krog testa položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo približno 13 minut do zlatorjavega. Pustimo, da se ohladi.
Maslena krema
Vaniljev strok prepolovimo po dolžini in postrgamo sredico. V kozici zavremo mleko z vaniljevimi semeni in polovico sladkorja.
S preostalim sladkorjem stepemo rumenjake in umešamo moko. Dodamo malce vročega mleka, zlijemo nazaj v kozico in dobro premešamo.
Slaščičarsko kremo zavremo in na šibkem ognju kuhamo približno 3 minute.
Pladenj splaknemo z mrzlo vodo, nanj zlijemo slaščičarsko kremo, jo pokrijemo s plastično folijo in ohladimo. Maslo penasto umešamo s sladkorjem v prahu in pomešamo s slaščičarsko kremo.
Sestavljanje
Marcipan razvaljamo na debelino 4 milimetrov. Odrežemo trak, širine 1,5 cm. Z vilicami v njem naredimo vzorec. Na kolač namažemo tanko plast maslene kreme. Trak marcipana ovijemo okrog kolača, da dobimo rob. Iz marcipana oblikujemo štorkljo in izrežemo ploščico za ime. Kolač potresemo s pisanimi mrvicami in nanj položimo štorkljo iz marcipana.
Okras
Čokolado stopimo na vodni kopeli. Stopljeno čokolado nadevamo v tulec in na ploščico iz marcipana napišemo ime otroka.
Nasvet: Glazuro lahko obarvamo z naravnimi barvili: s praškom matcha (zeleni čaj) v zeleno, s prahom ali sokom rdeče pese v rdeče in s kurkumo v rumeno.
Priprava:
Testo
Moko pomešamo s pecilnim praškom. V mešanici naredimo jamico, v kateri pomešamo maslo, trsni sladkor, janeževa semena, jajce, jabolčno melaso in mleko. Po malem dodajamo mešanico z moko in zamesimo mehko testo. Testo zavijemo v plastično folijo in ga pustimo pol ure počivati v hladilniku.
Pečico segrejemo na 170 ºC. Testo razvaljamo na pomokanem pultu do debeline približno treh milimetrov. S tortnim modlom iz testa izrežemo krog. Krog testa položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo približno 13 minut do zlatorjavega. Pustimo, da se ohladi.
Maslena krema
Vaniljev strok prepolovimo po dolžini in postrgamo sredico. V kozici zavremo mleko z vaniljevimi semeni in polovico sladkorja.
S preostalim sladkorjem stepemo rumenjake in umešamo moko. Dodamo malce vročega mleka, zlijemo nazaj v kozico in dobro premešamo.
Slaščičarsko kremo zavremo in na šibkem ognju kuhamo približno 3 minute.
Pladenj splaknemo z mrzlo vodo, nanj zlijemo slaščičarsko kremo, jo pokrijemo s plastično folijo in ohladimo. Maslo penasto umešamo s sladkorjem v prahu in pomešamo s slaščičarsko kremo.
Sestavljanje
Marcipan razvaljamo na debelino 4 milimetrov. Odrežemo trak, širine 1,5 cm. Z vilicami v njem naredimo vzorec. Na kolač namažemo tanko plast maslene kreme. Trak marcipana ovijemo okrog kolača, da dobimo rob. Iz marcipana oblikujemo štorkljo in izrežemo ploščico za ime. Kolač potresemo s pisanimi mrvicami in nanj položimo štorkljo iz marcipana.
Okras
Čokolado stopimo na vodni kopeli. Stopljeno čokolado nadevamo v tulec in na ploščico iz marcipana napišemo ime otroka.
Nasvet: Glazuro lahko obarvamo z naravnimi barvili: s praškom matcha (zeleni čaj) v zeleno, s prahom ali sokom rdeče pese v rdeče in s kurkumo v rumeno.
sestavine
- Testo175 g moke 0.5 žličke pecilnega praška 50 g mehkega masla 85 g sladkorja 1 žlička janeževih semen 0.5 jajca 30 g jabolčne melase 15 ml mlekaMaslena krema1 strok vanilije 250 ml mleka 75 g sladkorja 2 rumenjaka 1 žlica moke 250 g masla 30 g sladkorja v prahuMarcipan150 g marcipana 100 g pisanih mrvicGlazura30 g čokoladeDodatne potrebščine moka za potresanje rezalnik ali tortni model premera 20cm pekač papir za peko papirnati tulec
Priprava
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Marelice s kokosovo glazuro
Recepti Sara La Fountain
Masleni kolački z borovnicami
Recepti Nenad Veljković
Kavni mousse z višnjami
Recepti Rudolph van Veen
Torta ob rojstvu otroka
Recepti Rachel Khoo
Črni gozdiček v čokoladnih skledicah
Recepti Rachel Khoo
Brezpastirska pita
Recepti Rachel Khoo
Torta z jagodami in smetano
Recepti Rachel Khoo
Majhne pite z jagodičjem in kremo iz kremnega sira
Recepti Kiran Jethwa
Zvrnjen kolač s kruhovcem
Recepti Rudolph van Veen
Češnjeva pita