Zvrnjen kolač s kruhovcem

Zvrnjen kolač s kruhovcem

Opis

Priprava:

1. Izdolbemo polovico sadeža kruhovca, vendar shranimo lupino, saj jo bomo uporabili kot model za peko. Plod narežemo na kose, ga očistimo trdih delov in odstranimo semena tako, da jih iztisnemo.

2. Mehko maslo z mešalnikom stepemo s sladkorjem v prahu. Jajca ubijemo v skledo in jih rahlo razžvrkljamo. Dodamo jih maslu in sladkorju ter stepamo. Dodamo moko in pecilni prašek.

3. Sladkor stresemo v ponev in karameliziramo.

4. Karamel zlijemo na dno izdolbene polovice sadeža kruhovca. Preden se zgosti, nanj položimo kose sadeža, vendar nekaj kosov shranimo za okras. Vsujemo zmes za kolač in pokrijemo s papirjem za peko. Kolač pečemo 45 minut v predhodno segreti pečici pri 200 stopinjah.

5. Za angleško kremo v loncu dobro segrejemo smetano. V skledi penasto vmešamo rumenjake s sladkorjem. Vlijemo vročo smetano v tankem curku in rumenjake močno stepamo. Zmes vlijemo v lonec in pristavimo na ogenj. Rahlo mešamo, dokler se zmes ne zgosti. Dodamo drobno narezano čokolado in mandlje. Premešamo in odstavimo z ognja. Mešamo, dokler se čokolada ne stopi.

6. Za tempuro v skledi pomešamo moko in gazirano vodo, sladkor v prahu in nekaj vode, v kateri se je kuhala rdeča pesa, za barvilo. Mešamo, dokler ne postane gladko. Koščke sadeža kruhovca pomočimo v tempuro in ocvremo v globokem olju.

7. Pečen in ohlajen kolač zvrnemo na večji krožnik. Po dnu krožnika razporedimo nekaj angleške kreme, ob strani pa potresemo mandlje. Na sredino postavimo kos kolača, ob strani pa narezane panirane kose sadeža kruhovca. 

sestavine

  • 0.5 sadeža indijskega kruhovca (lahko ga zamenjamo z ličijem)
  • 500 g mehkega masla
  • 250 g svetlega rjavega sladkorja
  • 400 g moke
  • 3 žlice pecilnega praška
  • 6 jajc

Za karamel

  • 200 g sladkorja

Za angleško kremo

  • 50 g rahlo popraženih mandljevih lističev
  • 200 ml smetane
  • 4 rumenjaki
  • 100 g temne čokolade
  • 100 g sladkorja v prahu

Za tempuro

  • 300 g moke
  • 50 ml gazirane vode
  • 50 g sladkorja v prahu
  • malo vode od kuhane rdeče pese

Sorodni recepti