Brezpastirska pita

Brezpastirska pita

Opis

Postopek:

Pripomoček: Globok pekač 25 cm x 20 cm

Lečo in čajni vrečki damo v srednje veliko kozico. Lečo prelijemo z okrog litrom hladne vode in zavremo. Lečo počasi kuhamo do al dente okrog 20 do 25 minut. Čajni vrečki zavržemo in lečo odcedimo. Prihranimo skodelico tekočine, v kateri se je kuhala leča.

Veliko ponev damo na srednji ogenj in v njej segrejemo olje. Dodamo čebulo, korenje, paradižnik in papriko. Pražimo okrog deset minut in pogosto premešamo, dokler čebula ne postekleni. Dodamo gobe in med pogostim mešanjem pražimo še pet minut.

Dodamo kuhano lečo s skodelico tekočine, v kateri se je kuhala, paradižnikovo mezgo in marmite. Mešamo, dokler se mezga in marmite ne raztopita, in kuhamo dve minuti. Solimo in popramo. Odstavimo z ognje in pokrijemo. Medtem pripravimo polento.

Kremna polentna obloga: V veliki posodi skupaj s timijanom in peteršiljem zavremo jušno osnovo. Nato vanjo počasi vsujemo polento, pri čemer ves čas mešamo s kuhalnico ali veliko metlico, da ne nastanejo grudice. Mešamo, dokler se mešanica ne zgosti in brbota, kar se zgodi po nekaj minutah. Če menite, da se polenta prehitro gosti, jo odstavite z ognja in vztrajno mešajte. Vmešamo olje in odstavimo z ognja. Posolimo.

Nadev iz leče zlijemo v globok pekač, velik približno 25 x 20 cm. Po vrhu razmažemo polento.

Segrejemo rešetko žara. Z vilicami na piti naredimo črte, da bo bolj hrustljava. Pekač damo pod žar okrog 15 centimetrov proč od rešetke. Pečemo, dokler ne dobimo hrustljave skorjice, kar traja okrog 5 do 10 minut.


Postopek:

Pripomoček: Globok pekač 25 cm x 20 cm

Lečo in čajni vrečki damo v srednje veliko kozico. Lečo prelijemo z okrog litrom hladne vode in zavremo. Lečo počasi kuhamo do al dente okrog 20 do 25 minut. Čajni vrečki zavržemo in lečo odcedimo. Prihranimo skodelico tekočine, v kateri se je kuhala leča.

Veliko ponev damo na srednji ogenj in v njej segrejemo olje. Dodamo čebulo, korenje, paradižnik in papriko. Pražimo okrog deset minut in pogosto premešamo, dokler čebula ne postekleni. Dodamo gobe in med pogostim mešanjem pražimo še pet minut.

Dodamo kuhano lečo s skodelico tekočine, v kateri se je kuhala, paradižnikovo mezgo in marmite. Mešamo, dokler se mezga in marmite ne raztopita, in kuhamo dve minuti. Solimo in popramo. Odstavimo z ognje in pokrijemo. Medtem pripravimo polento.

Kremna polentna obloga: V veliki posodi skupaj s timijanom in peteršiljem zavremo jušno osnovo. Nato vanjo počasi vsujemo polento, pri čemer ves čas mešamo s kuhalnico ali veliko metlico, da ne nastanejo grudice. Mešamo, dokler se mešanica ne zgosti in brbota, kar se zgodi po nekaj minutah. Če menite, da se polenta prehitro gosti, jo odstavite z ognja in vztrajno mešajte. Vmešamo olje in odstavimo z ognja. Posolimo.

Nadev iz leče zlijemo v globok pekač, velik približno 25 x 20 cm. Po vrhu razmažemo polento.

Segrejemo rešetko žara. Z vilicami na piti naredimo črte, da bo bolj hrustljava. Pekač damo pod žar okrog 15 centimetrov proč od rešetke. Pečemo, dokler ne dobimo hrustljave skorjice, kar traja okrog 5 do 10 minut.

sestavine

Sestavine

  • 240 ml suhe leče (najboljši sta puy ali beluga)
  • 2 vrečki črnega čaja lapsang souchong
  • 1 žlica olja kanole
  • 1 čebula
  • olupljena in narezana na kockice
  • 1 korenček
  • olupljen in narezan na kockice
  • 10 češnjevih paradižnikov
  • 1 žlica mlete sladke dimljene paprike
  • 8 gob
  • grobo nasekljanih
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2 žlički namaza marmite
  • groba sol
  • mleti črni poper

Kremna polentna obloga

  • 600 ml zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlica svežih timijanovih listkov
  • 1 žlica drobno nasekljanega gladkolistnega peteršilja
  • 250 ml instantne polente
  • 1 žlica olja kanole
  • groba sol

Sorodni recepti