Torta z jagodami in smetano

Postopek

Začinjene jagode: Prihranimo skodelico celih jagod. Izberemo približno enako velike, saj jih bomo uporabili za okrasitev torte. Preostale jagode očistimo in razpolovimo. 160 ml vode, sladkor, črni poper in sol damo v srednje veliko kozico in zavremo. Ogenj zmanjšamo in mešamo, dokler se sladkor povsem ne raztopi. Ugasnemo ogenj in dodamo razpolovljene jagode. Prekrijemo jih s sirupom. Jagode v sirupu ohladimo na sobno temperaturo, nato jih povsem ohladimo še v hladilniku. Jagode lahko pripravimo tudi dan prej.

Biskvit: Z maslom pri sobni temperaturi namastimo tortni model, premera 20 centimetrov. Obložimo ga z enako velikim listom papirja za peko in papir namastimo. Ventilatorsko pečico segrejemo na 160 °C ali običajno na 180 °C.

Moko s pecilnim praškom presejemo v srednje veliko skledo, nato dodamo sol.

V mešalniku s skledo ali v veliki skledi z ročnim mešalnikom stepamo jajca s sladkorjem približno pet minut, da dobimo svetlo peno. Nato prilijemo stopljeno maslo in jogurt ter premešamo. V jajčno mešanico previdno ročno vmešamo moko s pecilnim praškom. Pazimo, da testo ostane rahlo, sicer bo biskvit zbit.

Testo razporedimo v pripravljen tortni model in pecivo pečemo okrog 40 do 50 minut. Biskvit je pečen, ko vanj zapičimo zobotrebec in je čist, ko ga izvlečemo. Če se biskvit zgoraj prehitro peče, ga pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, počakamo pet minut, nato ga zvrnemo na kovinsko rešetko in pustimo vsaj 30 minut, da se povsem ohladi. Ohlajen biskvit lahko zavijemo v plastično folijo in hranimo en dan, preden ga razrežemo v plasti.

Vaniljeva krema: Smetano stepemo v skledi mešalnika ali v srednje veliki skledi z ročnim mešalnikom. S tankim nožem vzdolžno zarežemo v vaniljev strok. Strok razpremo in s hrbtno stranjo noža postrgamo sredico. Dodamo jo smetani. Strok zavržemo. Dodamo sladkor in smetano stepamo, dokler se ne začnejo delati čvrsti vrhovi.

Sestavljanje: Začinjene jagode zlijemo v cedilo z gosto mrežo, postavimo nad srednje veliko skledo in pustimo, da se dobro odcedijo.

Biskvit prečno prerežemo v tri enako debele plasti. Vrhnjo plast biskvita položimo na pladenj za torto ali velik krožnik. Spodnjo ravno plast biskvita z dna modla prihranimo za vrh torte, da bo lepo ravna in gladka, ko jo bomo okrasili. S čopičem za testo biskvit dobro navlažimo z jagodnim sirupom.

S četrtino vaniljeve kreme premažemo biskvitno plast in po njej razporedimo tretjino odcejenih jagod, ki jih zajemamo z luknjasto žlico. Postopek še dvakrat ponovimo. Preostalo kremo namažemo ali nabrizgamo ob straneh in po vrhu torte. Smetano zgladimo z lopatico, ki smo jo prej pomočili v vročo vodo. Torto okrasimo s preostalimi svežimi jagodami. Postrežemo jo takoj ali jo shranimo v hladilniku, kjer obstane do dva dni.


Postopek

Začinjene jagode: Prihranimo skodelico celih jagod. Izberemo približno enako velike, saj jih bomo uporabili za okrasitev torte. Preostale jagode očistimo in razpolovimo. 160 ml vode, sladkor, črni poper in sol damo v srednje veliko kozico in zavremo. Ogenj zmanjšamo in mešamo, dokler se sladkor povsem ne raztopi. Ugasnemo ogenj in dodamo razpolovljene jagode. Prekrijemo jih s sirupom. Jagode v sirupu ohladimo na sobno temperaturo, nato jih povsem ohladimo še v hladilniku. Jagode lahko pripravimo tudi dan prej.

Biskvit: Z maslom pri sobni temperaturi namastimo tortni model, premera 20 centimetrov. Obložimo ga z enako velikim listom papirja za peko in papir namastimo. Ventilatorsko pečico segrejemo na 160 °C ali običajno na 180 °C.

Moko s pecilnim praškom presejemo v srednje veliko skledo, nato dodamo sol.

V mešalniku s skledo ali v veliki skledi z ročnim mešalnikom stepamo jajca s sladkorjem približno pet minut, da dobimo svetlo peno. Nato prilijemo stopljeno maslo in jogurt ter premešamo. V jajčno mešanico previdno ročno vmešamo moko s pecilnim praškom. Pazimo, da testo ostane rahlo, sicer bo biskvit zbit.

Testo razporedimo v pripravljen tortni model in pecivo pečemo okrog 40 do 50 minut. Biskvit je pečen, ko vanj zapičimo zobotrebec in je čist, ko ga izvlečemo. Če se biskvit zgoraj prehitro peče, ga pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, počakamo pet minut, nato ga zvrnemo na kovinsko rešetko in pustimo vsaj 30 minut, da se povsem ohladi. Ohlajen biskvit lahko zavijemo v plastično folijo in hranimo en dan, preden ga razrežemo v plasti.

Vaniljeva krema: Smetano stepemo v skledi mešalnika ali v srednje veliki skledi z ročnim mešalnikom. S tankim nožem vzdolžno zarežemo v vaniljev strok. Strok razpremo in s hrbtno stranjo noža postrgamo sredico. Dodamo jo smetani. Strok zavržemo. Dodamo sladkor in smetano stepamo, dokler se ne začnejo delati čvrsti vrhovi.

Sestavljanje: Začinjene jagode zlijemo v cedilo z gosto mrežo, postavimo nad srednje veliko skledo in pustimo, da se dobro odcedijo.

Biskvit prečno prerežemo v tri enako debele plasti. Vrhnjo plast biskvita položimo na pladenj za torto ali velik krožnik. Spodnjo ravno plast biskvita z dna modla prihranimo za vrh torte, da bo lepo ravna in gladka, ko jo bomo okrasili. S čopičem za testo biskvit dobro navlažimo z jagodnim sirupom.

S četrtino vaniljeve kreme premažemo biskvitno plast in po njej razporedimo tretjino odcejenih jagod, ki jih zajemamo z luknjasto žlico. Postopek še dvakrat ponovimo. Preostalo kremo namažemo ali nabrizgamo ob straneh in po vrhu torte. Smetano zgladimo z lopatico, ki smo jo prej pomočili v vročo vodo. Torto okrasimo s preostalimi svežimi jagodami. Postrežemo jo takoj ali jo shranimo v hladilniku, kjer obstane do dva dni.

sestavine

  • Začinjene jagode1 kg jagod 250 g sipkega sladkorja 1 žlička grobo mletega črnega popra ščep grobe soliBiskvit2.5 žlici neslanega masla stopljenega in še nekaj pri sobni temperaturi za namastitev tortnega modla 300 g moke 1 žlica pecilnega praška ščep grobe soli 3 velika jajca 130 g sipkega sladkorja 160 ml navadnega jogurtaVanilijeva krema750 ml goste smetane 1 strok vanilije 100 g sipkega sladkorja

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse