Borovničev štrudelj / štrukelj
Recept je iz: Primož Dolničar
Borovničev štrudelj / štrukelj
sestavine
- TESTO:
- - 500 g moke za vlečeno testo
- - 1 jajce
- - ščep soli
- - 3 žlice sončničnega olja
- - natančno 270 mililitrov mlačne vode
- - 200 g masla
- - krušne drobtine
- NADEV:
- - 500 g skute
- - 200 ml kisle smetane
- - 3 jajca
- - 3 žlice sladkorja
- - borovničeva marmelada
- - zamrznjene borovnice
Priprava
- TESTO
- Zmešajte vse sestavine; moko, jajce, sol, sončnično olje, mlačno vodo.
- Dobro pregnetite.
- Pripravite posodo v kateri bo testo počivalo.
- Posodo naoljite.
- Testo namestite v posodico.
- Še malo ga polijte z oljem in posodico zapremo s pokrovom.
- Posodico pretresite, da se testo lepo naolji in se ne bo prijemalo sten.
- Medtem, ko testo počiva, posodico vsake 10 minut narahlo pretresite, mogoče jo lahko tudi obrnete na pokrov in v roku 30 minut bo testo pripravljeno za štrudelj oz. štrukelj.
- NADEV
- Ločite beljake od rumenjakov.
- Stepite beljake v sneg.
- Rumenjake vmešajte v skuto.
- Beljakom dodajte 3 žlice sladkorja.
- Vse sestavine dobro premešajte v nadev.
- ŠTRUDELJ / ŠTRUKELJ
- Vzemite čisto večjo kuhinjsko krpo.
- Po krpi potresite nekaj moke, da se testo ne bo prijemalo podlage.
- Testo v posodici še enkrat dobro pretresite.
- Testo položite na sredino krpe in ga najprej razvaljajte z valjarjem.
- Razvaljajte ga približno na polovico končne veikosti.
- Pokapajte ga z oljem in ga z rokami raztegnite.
- Če si lahko izposodite še dodaten par rok za pomoč, bo delo precej lažje.
- Roke položite pod sredino testa in ga z dlanmi narahlo razvlecite. Pazite, da ga ne raztrgate z nohti.
- V kozici raztopite malo.
- Po testu razmažite maslo.
- Rob, ki je obrnjen proti vam, približno 10 cm pustite prazen, da boste dodali na polovico zamrznjene borovnice na drugo polovico pa borovničevo marmelado.
- 2/3 Testa premažite s skuto, 10 cm zgornjega roba pa pustite praznega, da se bo testo lepo prijelo.
- Dvignite krpo in testo zarolajte v štrukelj.
- Testo s krožnikom prerežite na pol; polovica premazana z borovničevo marmelado bo štrukelj, polovica kjer so zamrnjene borovnice, pa štrudelj.
- Pekač premažite z ostankom masla.
- Štrudelj položite v pekač.
- Štrudelj narahlo potlačite, da bo nekoliko širši in ga premažite z maslom.
- Pečico naravnajte na 180 stopinj celzija in prižgite program zgornje in spodnje gretje.
- Pekač s štrudlom postavite v pečico in pecite 45 minut.
- Gazo razrežite na primerno velikost in odrežite tudi trakove, s katerimi boste štrukelj v gazi na obeh koncih zavezali. Gazo zmočite z vodo in jo raztegnite po delovni površini., dobro jo potresite z drobtinami, da se testo ne bo prijelo na gazo.
- Štrukelj položite na sredino gaze in ga zavijete.
- Konce gaze zavežite s trakovi.
- Štrukelj položite v vrelo slano vodo.
- Svež štrukelj kuhajte cca 25 – 30 minut, zamrznjen šturikelj pa 40 minut.
- Kuhan štrukelj previdno vzemite iz vode in ga položite na površino, kjer se bo odcedil.
- Štrukelj previdno odvijte.
- Štrukelj narežite na kolute in ga prelijte s prelivom iz drobtin in masla. Dodajte še žličko malinove marmalade.
- Štrukelj je pečen in za cca 20 minut ga pokrijte s kuhinjsko krpo, da se ohladi.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Marelice s kokosovo glazuro
Recepti Sara La Fountain
Masleni kolački z borovnicami
Recepti Nenad Veljković
Kavni mousse z višnjami
Recepti Rudolph van Veen
Torta ob rojstvu otroka
Recepti Rudolph van Veen
Kolač ob rojstvu otroka
Recepti Rachel Khoo
Črni gozdiček v čokoladnih skledicah
Recepti Rachel Khoo
Brezpastirska pita
Recepti Rachel Khoo
Torta z jagodami in smetano
Recepti Rachel Khoo
Majhne pite z jagodičjem in kremo iz kremnega sira
Recepti Kiran Jethwa
Zvrnjen kolač s kruhovcem