Borovničev štrudelj / štrukelj

sestavine

  • TESTO:
  • -  500 g moke za vlečeno testo
  • -  1 jajce
  • -  ščep soli
  • -  3 žlice sončničnega olja
  • -  natančno 270 mililitrov mlačne vode
  • - 200 g masla
  • -  krušne drobtine
  •  NADEV:
  • -  500 g skute
  • -  200 ml kisle smetane
  • -  3 jajca
  • -  3 žlice sladkorja
  • -  borovničeva marmelada
  • -  zamrznjene borovnice

Priprava

  • TESTO
  • Zmešajte vse sestavine; moko, jajce, sol, sončnično olje, mlačno vodo.
  • Dobro pregnetite.
  • Pripravite posodo v kateri bo testo počivalo.
  • Posodo naoljite.
  • Testo namestite v posodico.
  • Še malo ga polijte z oljem in posodico zapremo s pokrovom.
  • Posodico pretresite, da se testo lepo naolji in se ne bo prijemalo sten.
  • Medtem, ko testo počiva, posodico vsake 10 minut narahlo pretresite, mogoče jo lahko tudi obrnete na pokrov in v roku 30 minut bo testo pripravljeno za štrudelj oz. štrukelj.
  • NADEV
  • Ločite beljake od rumenjakov.
  • Stepite beljake v sneg.
  • Rumenjake vmešajte v skuto.
  • Beljakom dodajte 3 žlice sladkorja.
  • Vse sestavine dobro premešajte v nadev.
  • ŠTRUDELJ / ŠTRUKELJ
  • Vzemite čisto večjo kuhinjsko krpo.
  • Po krpi potresite nekaj moke, da se testo ne bo prijemalo podlage.
  • Testo v posodici še enkrat dobro pretresite.
  • Testo položite na sredino krpe in ga najprej razvaljajte z valjarjem.
  • Razvaljajte ga približno na polovico končne veikosti.
  • Pokapajte ga z oljem in ga z rokami raztegnite.
  • Če si lahko izposodite še dodaten par rok za pomoč, bo delo precej lažje.
  • Roke položite pod sredino testa in ga z dlanmi narahlo razvlecite. Pazite, da ga ne raztrgate z nohti.
  • V kozici raztopite malo.
  • Po testu razmažite maslo.
  • Rob, ki je obrnjen proti vam, približno 10 cm pustite prazen, da boste dodali na polovico zamrznjene borovnice na drugo polovico pa borovničevo marmelado.
  • 2/3 Testa premažite s skuto, 10 cm zgornjega roba pa pustite praznega, da se bo testo lepo prijelo.
  • Dvignite krpo in testo zarolajte v štrukelj.
  • Testo s krožnikom prerežite na pol; polovica premazana z borovničevo marmelado bo štrukelj, polovica kjer so zamrnjene borovnice, pa štrudelj.
  • Pekač premažite z ostankom masla.
  • Štrudelj položite v pekač.
  • Štrudelj narahlo potlačite, da bo nekoliko širši in ga premažite z maslom.
  • Pečico naravnajte na 180 stopinj celzija in prižgite program zgornje in spodnje gretje.
  • Pekač s štrudlom postavite v pečico in pecite 45 minut.
  • Gazo razrežite na primerno velikost in odrežite tudi trakove, s katerimi boste štrukelj v gazi na obeh koncih zavezali. Gazo zmočite z vodo in jo raztegnite po delovni površini., dobro jo potresite z drobtinami, da se testo ne bo prijelo na gazo.
  • Štrukelj položite na sredino gaze in ga zavijete.
  • Konce gaze zavežite s trakovi.
  • Štrukelj položite v vrelo slano vodo.
  • Svež štrukelj kuhajte cca 25 – 30 minut, zamrznjen šturikelj pa 40 minut.
  • Kuhan štrukelj previdno vzemite iz vode in ga položite na površino, kjer se bo odcedil.
  • Štrukelj previdno odvijte.
  • Štrukelj narežite na kolute in ga prelijte s prelivom iz drobtin in masla. Dodajte še žličko malinove marmalade.
  • Štrukelj je pečen in za cca 20 minut ga pokrijte s kuhinjsko krpo, da se ohladi.

Sorodni recepti

Poglej vse