Baklava cheesecake

sestavine

  • Medeni sirup150 g sladkorja1 skodelica vode180 ml medu¼ čž cimeta 
  • Polnilo z orehi100 g orehov70 g blanširanih mandljev ¾ čž cimeta ¼ čž nageljnovih žbic v prahu Ščepec soli    
  • Cheesecake500 g kremnega sira, na sobni temperaturi¾ skodelice sladkorja za peko Lupinica 1 limone 2 čž vaniljevega izvlečka 3 jajca250 g grškega jogurta100 g stopljenega masla 10-14 listov listnatega testa Pest kadaifa½ skodelice zdrobljenih pistacij2 čž posušenih cvetov vrtnic 
  • Vse naj bo na sobni temperaturi 

Priprava

  • 1. Vse sestavine mešajte v srednji posodi približno 25 minut, dokler ne dosežete goste in sirupu podobne zmesi. Pustite, da se ohladi.
  • 2. Polnilo z orehi
  • Ogrejte pečico na 160 °C.
  • Potresite orehe po papirju za peko in pecite 5-8 minut. Pustite, da se ohladijo, nato jih grobo nasekljajte z nožem ali mešalnikom. Orehe dajte v posodo in dodajte ½ sirupa, sol, prah nageljnovih žbic in cimet. Premešajte in pustite stati.
  • 3. Cheesecake
  • V večji posodi zmešajte kremni sir, sladkor za peko, limonino lupinico in vaniljo, nato pa še jajca eno za drugim. Zmešajte z grškim jogurtom in pustite stati.
  • Ogrejte pečico na 160 °C. Odprite premični pekač na premer 20cm. Na dno postavite papir za peko, nato ponovno zategnite okvir pekača, tako da papir za peko gleda spodaj preko robov.
  • Liste listnatega testa položite na čisto površino in prekrijte z vlažno krpo. Vzemite en list in ga premažite z maslom, nato ta list položite z masleno stranjo navzdol v model. Ponovite proces, dokler dno ni pokrito s pribl. 8-10 listi listnatega testa.
  • ½ zmesi za cheesecake vlijte v model, v katerem je listnato testo. Na vrh zmesi s pomočjo žlice naložite manjše količine polnila z orehi. Ponovite s preostankom zmesi za cheesecake in polovico preostanka polnila z orehi. Z robovi testa, ki gledajo preko roba, pokrijte cheesecake. V kolikor je zmes na vrhu še vedno izpostavljena, položite nekaj listnatega testa na vrh. Premažite s stopljenim maslom in pecite 45 minut do 1 ure.
  • Po vrhu potresite kadaif in premažite z maslom. Pecite še 10-15 minut.

Sorodni recepti

Poglej vse