Vložena rdeča pesa
Recept je iz: Primož Dolničar

Vložena rdeča pesa
sestavine
- - 4 kg večje in manjše rdeče pese
- - 2 litra vode
- - 250 ml kisa za vlaganje
- - 2 jedilni žlici soli
- - 2 jedilni žlici sladkorja
Priprava
- Peso operite.
- Vzemite posodo.
- Peso naložite v posodo in jo prekrijte z vodo.
- Peso kuhajte 1 uro.
- Vodo odtočite in peso sperite z mrzlo vodo, da se ohladi.
- Peso olupite; večje pese naribajte, manjše pa vložite cele.
- V lonec vlijte 2 l vode in 250 ml kisa za vlaganje, 2 jedilni žlici soli in 2 jedilni žlici sladkorja
- Mešanico zavrite.
- Čisti kozarec za vlaganje napolnite z manjšimi pesami.
- Večje pese naribajte.
- Manjše pese preiljte z mešanico kisa in vode in kozarce zaprite brez mrežice, ki bi pese potiskala proti dnu.
- Vzemite večji kozarec za vlaganje.
- V kozarec nalijte mešanico kisa in vode.
- V kozarec dajte nekaj naribane rdeče pese.
- Na peso nalijte mešanico in dodajte peso, postopek nekajkrat ponovite.
- Pripravite večji lonec v katerega na dno postavite 2 leseni deski, kamor boste postavili kozarce s peso, da kozarci ne bodo izpostavljeni neposrednemu stiku z ognjem.
- Vodo v loncu segrejte na 90 stopinj celzija in kozarce v vodi pustite 30 minut, da se pesa pasterizira.
- Vloženo peso hranite v hladnem in temnem prostoru.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Ljubomir Stanišić
Zapečeni kozji sir
Recepti Jamie Oliver
Pite z raki s paradižnikovo omako in solato
Recepti Michela Chiappa
Tribarvni njoki s kremasto lešnikovo omako
Recepti Primož Dolničar
Zeliščna sol
Recepti Primož Dolničar
Sušeni paradižniki v oljčnem olju
Recepti Rudolph van Veen
Dušen por s slanino in z indijskimi oreščki
Recepti Nadia in Merijn
Libijski nadevani krompir
Recepti Bučkini polpeti s špinačno solato
Recepti Jamie Oliver
Idealni pečeni krompir
Recepti Jolanta (Joli) Delibozova
Terina s pečenimi paprikami