Tribarvni njoki s kremasto lešnikovo omako
Recept je iz: Michela Chiappa

Testo za njoke
1. V veliki posodi zavremo vodo. Dodamo neolupljen krompir in ga skuhamo do mehkega, kar traja od 30 minut do ene ure, odvisno od velikosti krompirja (poglejte kuharske nasvete). Zelo pomembno je, da krompir skuhamo neolupljen.
2. Previdno odcedimo kuhan krompir in olupimo še vročega. Pri držanju si pomagamo s kuhinjsko krpo.
3. Krompir takoj pretlačimo, ko je še vroč, nato mu dodamo ščep soli. Potrudimo se, da je pretlačen krompir čim bolj gladek. Lahko uporabimo stiskalnico za krompir, če jo imamo.
4. Krompirju
dodamo jajce in
5. Testo pokusimo in posolimo po potrebi. Testo razdelimo v tri posode, kjer ga bomo pobarvali.
6. V del testa za njoke damo paradižnikovo mezgo. Dobro ga pregnetemo, da se mezga enakomerno razporedi. V drugi skledi testo dobro zmešamo z drobno nasekljano rukolo. Zadnjo tretjino pustimo brez dodatkov. Če se katero testo zdi prevlažno, dodamo nekaj moke, da ne bo preveč lepljivo.
Oblikovanje njokov
1. Delovno površino pomokamo in vse vrste testa oblikujemo v dolg svaljek. Tanjši ko je, bolje je. Z nožem svaljke razrežemo v majhne, enako velike štirikotnike, dolge okrog centimeter.
2. Pladnje potresemo s polento in pripravljene njoke razporedimo nanje. Pazimo, da na en pladenj ne damo preveč njokov, saj bi se lahko sprijeli. Njoke na pladnjih lahko zamrznemo ali skuhamo sveže.
3. Posodo z vodo postavimo na ogenj, posolimo in pustimo, da zavre, medtem ko pripravljamo omako.
Omaka
1. Smetano vlijemo v manjšo kozico in jo damo na ogenj. Vmešamo mlete lešnike, parmezan, sol, poper in malo naribanega muškatnega oreščka.
2. Dobro premešamo vse sestavine in segrevamo omako, dokler se malce ne zgosti.
Kuhanje njokov
1. Njoke vržemo v vrelo vodo in jih kuhamo, dokler ne priplavajo na površje. Ko plavajo na vrhu, pomeni, da so kuhani (po minuti ali dveh).
2. Iz vode jih poberemo s penilko in damo v servirno posodo. Prelijemo jih s kremno omako in potresemo z malce naribanega parmezana.
Testo za njoke
1. V veliki posodi zavremo vodo. Dodamo neolupljen krompir in ga skuhamo do mehkega, kar traja od 30 minut do ene ure, odvisno od velikosti krompirja (poglejte kuharske nasvete). Zelo pomembno je, da krompir skuhamo neolupljen.
2. Previdno odcedimo kuhan krompir in olupimo še vročega. Pri držanju si pomagamo s kuhinjsko krpo.
3. Krompir takoj pretlačimo, ko je še vroč, nato mu dodamo ščep soli. Potrudimo se, da je pretlačen krompir čim bolj gladek. Lahko uporabimo stiskalnico za krompir, če jo imamo.
4. Krompirju dodamo jajce in
5. Testo pokusimo in posolimo po potrebi. Testo razdelimo v tri posode, kjer ga bomo pobarvali.
6. V del testa za njoke damo paradižnikovo mezgo. Dobro ga pregnetemo, da se mezga enakomerno razporedi. V drugi skledi testo dobro zmešamo z drobno nasekljano rukolo. Zadnjo tretjino pustimo brez dodatkov. Če se katero testo zdi prevlažno, dodamo nekaj moke, da ne bo preveč lepljivo.
Oblikovanje njokov
1. Delovno površino pomokamo in vse vrste testa oblikujemo v dolg svaljek. Tanjši ko je, bolje je. Z nožem svaljke razrežemo v majhne, enako velike štirikotnike, dolge okrog centimeter.
2. Pladnje potresemo s polento in pripravljene njoke razporedimo nanje. Pazimo, da na en pladenj ne damo preveč njokov, saj bi se lahko sprijeli. Njoke na pladnjih lahko zamrznemo ali skuhamo sveže.
3. Posodo z vodo postavimo na ogenj, posolimo in pustimo, da zavre, medtem ko pripravljamo omako.
Omaka
1. Smetano vlijemo v manjšo kozico in jo damo na ogenj. Vmešamo mlete lešnike, parmezan, sol, poper in malo naribanega muškatnega oreščka.
2. Dobro premešamo vse sestavine in segrevamo omako, dokler se malce ne zgosti.
Kuhanje njokov
1. Njoke vržemo v vrelo vodo in jih kuhamo, dokler ne priplavajo na površje. Ko plavajo na vrhu, pomeni, da so kuhani (po minuti ali dveh).
2. Iz vode jih poberemo s penilko in damo v servirno posodo. Prelijemo jih s kremno omako in potresemo z malce naribanega parmezana.
sestavine
- Njoki500 g škrobnatega krompirja za kuhanje 1.5 jajca 170 g bele moke 2 žlici paradižnikove mezge 50 g rukole Polenta za potresanjeOmaka300 ml sladke smetane 50 g zmletih lešnikov 50 g naribanega parmezana 1 ščep soli muškatni orešček
Priprava
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Ljubomir Stanišić
Zapečeni kozji sir
Recepti Jamie Oliver
Pite z raki s paradižnikovo omako in solato
Recepti Primož Dolničar
Zeliščna sol
Recepti Primož Dolničar
Sušeni paradižniki v oljčnem olju
Recepti Rudolph van Veen
Dušen por s slanino in z indijskimi oreščki
Recepti Nadia in Merijn
Libijski nadevani krompir
Recepti Jamie Oliver
Idealni pečeni krompir
Recepti Jolanta (Joli) Delibozova
Terina s pečenimi paprikami
Recepti Recepti Rudolph van Veen
Satenasta lilija