Tribarvni njoki s kremasto lešnikovo omako

Tribarvni njoki s kremasto lešnikovo omako

Opis

Testo za njoke

1. V veliki posodi zavremo vodo. Dodamo neolupljen krompir in ga skuhamo do mehkega, kar traja od 30 minut do ene ure, odvisno od velikosti krompirja (poglejte kuharske nasvete). Zelo pomembno je, da krompir skuhamo neolupljen.

2. Previdno odcedimo kuhan krompir in olupimo še vročega. Pri držanju si pomagamo s kuhinjsko krpo.

3. Krompir takoj pretlačimo, ko je še vroč, nato mu dodamo ščep soli. Potrudimo se, da je pretlačen krompir čim bolj gladek. Lahko uporabimo stiskalnico za krompir, če jo imamo.

4. Krompirju dodamo jajce in 150 g bele moke. Zmešamo v voljno testo. Če je testo premehko, dodamo še nekaj moke. Če se zdi testo pretrdo, dodamo drugo jajce.

5. Testo pokusimo in posolimo po potrebi. Testo razdelimo v tri posode, kjer ga bomo pobarvali.

6. V del testa za njoke damo paradižnikovo mezgo. Dobro ga pregnetemo, da se mezga enakomerno razporedi. V drugi skledi testo dobro zmešamo z drobno nasekljano rukolo. Zadnjo tretjino pustimo brez dodatkov. Če se katero testo zdi prevlažno, dodamo nekaj moke, da ne bo preveč lepljivo.

 

Oblikovanje njokov

1. Delovno površino pomokamo in vse vrste testa oblikujemo v dolg svaljek. Tanjši ko je, bolje je. Z nožem svaljke razrežemo v majhne, enako velike štirikotnike, dolge okrog centimeter.

2. Pladnje potresemo s polento in pripravljene njoke razporedimo nanje. Pazimo, da na en pladenj ne damo preveč njokov, saj bi se lahko sprijeli. Njoke na pladnjih lahko zamrznemo ali skuhamo sveže.

3. Posodo z vodo postavimo na ogenj, posolimo in pustimo, da zavre, medtem ko pripravljamo omako.

 

Omaka

1. Smetano vlijemo v manjšo kozico in jo damo na ogenj. Vmešamo mlete lešnike, parmezan, sol, poper in malo naribanega muškatnega oreščka.

2. Dobro premešamo vse sestavine in segrevamo omako, dokler se malce ne zgosti.

Kuhanje njokov

1. Njoke vržemo v vrelo vodo in jih kuhamo, dokler ne priplavajo na površje. Ko plavajo na vrhu, pomeni, da so kuhani (po minuti ali dveh).

2. Iz vode jih poberemo s penilko in damo v servirno posodo. Prelijemo jih s kremno omako in potresemo z malce naribanega parmezana.


Testo za njoke

1. V veliki posodi zavremo vodo. Dodamo neolupljen krompir in ga skuhamo do mehkega, kar traja od 30 minut do ene ure, odvisno od velikosti krompirja (poglejte kuharske nasvete). Zelo pomembno je, da krompir skuhamo neolupljen.

2. Previdno odcedimo kuhan krompir in olupimo še vročega. Pri držanju si pomagamo s kuhinjsko krpo.

3. Krompir takoj pretlačimo, ko je še vroč, nato mu dodamo ščep soli. Potrudimo se, da je pretlačen krompir čim bolj gladek. Lahko uporabimo stiskalnico za krompir, če jo imamo.

4. Krompirju dodamo jajce in 150 g bele moke. Zmešamo v voljno testo. Če je testo premehko, dodamo še nekaj moke. Če se zdi testo pretrdo, dodamo drugo jajce.

5. Testo pokusimo in posolimo po potrebi. Testo razdelimo v tri posode, kjer ga bomo pobarvali.

6. V del testa za njoke damo paradižnikovo mezgo. Dobro ga pregnetemo, da se mezga enakomerno razporedi. V drugi skledi testo dobro zmešamo z drobno nasekljano rukolo. Zadnjo tretjino pustimo brez dodatkov. Če se katero testo zdi prevlažno, dodamo nekaj moke, da ne bo preveč lepljivo.

 

Oblikovanje njokov

1. Delovno površino pomokamo in vse vrste testa oblikujemo v dolg svaljek. Tanjši ko je, bolje je. Z nožem svaljke razrežemo v majhne, enako velike štirikotnike, dolge okrog centimeter.

2. Pladnje potresemo s polento in pripravljene njoke razporedimo nanje. Pazimo, da na en pladenj ne damo preveč njokov, saj bi se lahko sprijeli. Njoke na pladnjih lahko zamrznemo ali skuhamo sveže.

3. Posodo z vodo postavimo na ogenj, posolimo in pustimo, da zavre, medtem ko pripravljamo omako.

 

Omaka

1. Smetano vlijemo v manjšo kozico in jo damo na ogenj. Vmešamo mlete lešnike, parmezan, sol, poper in malo naribanega muškatnega oreščka.

2. Dobro premešamo vse sestavine in segrevamo omako, dokler se malce ne zgosti.

Kuhanje njokov

1. Njoke vržemo v vrelo vodo in jih kuhamo, dokler ne priplavajo na površje. Ko plavajo na vrhu, pomeni, da so kuhani (po minuti ali dveh).

2. Iz vode jih poberemo s penilko in damo v servirno posodo. Prelijemo jih s kremno omako in potresemo z malce naribanega parmezana.

sestavine

Njoki

  • 500 g škrobnatega krompirja za kuhanje
  • 1.5 jajca
  • 170 g bele moke
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 50 g rukole
  • Polenta
  • za potresanje

Omaka

  • 300 ml sladke smetane
  • 50 g zmletih lešnikov
  • 50 g naribanega parmezana
  • 1 ščep soli
  • muškatni orešček

Sorodni recepti