Idealni pečeni krompir

1. Izberemo večje kose krompirja. Olupimo jih, narežemo na polovice in dobro operemo. Lahko jih malo pustimo v hladni vodi, da sprostijo škrob.

2. Krompir kuhamo v loncu v slani vodi deset minut. Dobro ga odcedimo.

3. Pekač namastimo z oljčnim oljem, maslom ali mastjo. Krompir dodamo tako, da pokrije dno pekača. Potresemo z morsko soljo in sveže mletim poprom ter pečemo 30 minut v predhodno segreti pečici pri 190 stopinjah.

4. Ko krompir vzamemo ven, ga z rešetkasto tlačilko za pire pritisnemo ob dno, da popoka.

5. Za krompir z oljčnim oljem v skledici pripravimo preliv iz natrganega rožmarina, neolupljenih strokov česna, oljčnega olja in žlice ali dveh kisa. Premešamo ga in zlijemo po krompirju.

6. Za krompir z maslom v skledo natrgamo liste žajblja, dodamo neolupljene stroke česna in grobo naribamo lupino mandarine. Dodamo malo kisa in premešamo. Preliv zlijemo po krompirju.

7. Za krompir z gosjo mastjo pripravimo preliv iz natrganega timijana, česna in lovorovih listov, ki jih prelijemo s kisom. Preliv zlijemo po krompirju.

8. Krompir pečemo še 25 do 30 minut.

sestavine

  • Sestavine1.5 kg krompirja morska sol sveže mleti poper 1 glavica česna oljčno olje rdeči vinski kisRazličica 11 šopek svežega rožmarina 50 ml oljčnega oljaRazličica 250 g masla 1 šopek svežega žajblja naribana lupina ene mandarineRazličica 32 žlici gosje masti 1 šopek svežega timijana 2 sveža lovorova lista

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse