Torta s plastmi čokoladne pene

Torta s plastmi čokoladne pene

Opis

Priprava

    1. Pečico segrejemo na 180 °C ali ventilatorsko na 160 °C oziroma plinsko nastavimo na stopnjo 4. Namastimo obod dveh tortnih modlov premera 23 cm, oboda še pomokamo, dno pa obložimo s papirjem za peko.

    2. Maslo stopimo in pustimo 5-10 minut, da se ohladi do mlačnega. Jajca in sladkor v veliki skledi z električnim mešalnikom stepamo 6-8 minut, dokler ne dobimo goste penaste mešanice. Ali je mešanica dovolj gosta, preverimo tako, da z metlicami mešalnika narišemo številko osem. Če je mešanica dovolj gosta, bo osmica ostala vidna nekaj sekund.

3.    Presejemo moko, kakav v prahu, pecilni prašek in sol, ter vse nežno vmešamo v jajčno peno. Dodamo vaniljev ekstrakt ter stopljeno maslo in še enkrat premešamo.

4. Testo hitro razdelimo v dva pripravljena modla, preden nam upade. Nato biskvit pečemo 30-35 minut oziroma tako dolgo, da je prožen na dotik in je zobotrebec, ki smo ga zapičili na sredo biskvita, suh, ko ga izvlečemo.

 5. Biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo v modlu pet minut. Nato z majhnim ostrim nožem ločimo rob biskvita od oboda. Biskvit previdno vzamemo iz modla in ga damo hladit na kovinsko rešetko.

6.  Pena: čokolado damo v ognjevarno skledo, ki jo postavimo nad kozico z vrelo vodo. Pustimo, da se čokolada stopi, občasno premešamo, nato skledo odstavimo. Vsak rumenjak vmešamo posebej, nato vmešamo maslo, izbrano alkoholno pijačo ali liker ali vaniljeve ekstrakt in mešamo, dokler ne dobimo povsem gladke kreme.

 

7. Pustimo, da se krema ohladi, medtem stepemo beljake. V povsem čisti skledi stepemo beljake v trd sneg. Vmešamo četrtino čokoladne kreme, nato previdno vmešamo še preostalo. Pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi. Pene ne damo v hladilnik, saj bi se preveč strdila in bi z njo zelo težko namazali torto.

8. Z nožem za kruh najprej previdno vodoravno prerežemo obe pecivi. Eno plast peciva s prerezano stranjo navzgor položimo na pladenj ali stojalo. Premažemo ga s čokoladno peno. Plast pene naj bo debela okrog pol centimetra. Nato plast kreme pokrijemo s plastjo peciva. Tokrat prerezano stran obrnemo navzdol.

9. Pecivo spet premažemo s peno in jo pokrijemo z naslednjo plastjo peciva. Prerezana stran naj gleda navzgor. Postopek ponovimo, dokler ne porabimo še zadnje plasti peciva (prerezana plast naj bo obrnjena navzdol). S preostalo peno premažemo vrh in obod torte ter jo zgladimo s širokim nožem.

sestavine

Sorodni recepti