Opis

Torta iz kave in pralinejev

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 180 °C. Namastimo dva globoka 20 cm velika pekača z odstranljivim dnom in dno pokrijemo s papirjem za peko.
  2. Kavo raztopimo v eni žlici vrele vode. V veliko skledo damo jajca, namaz za peko, sladkor, moko, pecilni prašek in kavo. Z električnim mešalnikom zmešamo sestavine do mehkega. Mešanico enakomerno porazdelimo po pekačih in zgladimo površino.
  3. Pečemo približno 30 minut ali dokler masa dobro ne vzide in se odlepi s stranice pekačev. Stresemo na rešetko in pustimo, da se v celoti ohladi.
  4. Za pralineje obložimo plitvi pekač s papirjem za peko. V lonec damo sladkor in štiri žlice vode ter segrevamo na srednjem ognju. Počasi mešamo, da se sladkor raztopi in dobimo prozoren sirup. Odstranimo žlico, povečamo ogenj in vremo brez mešanja, dokler sirup ne postane blede zlate barve. (POZOR: Vreli sladkor je zelo vroč. Bodite zelo previdni). Dodamo lešnike in jih pomešamo v sirupu, nato pa mešanico hitro zlijemo na pekač. Pustimo, da se ohladi in strdi.
  5. Za masleno kremo raztopimo kavo v eni žlici vrele vode. Z električnim mešalnikom stepemo maslo v gladko zmes. Počasi dodajamo kavo in sladkor v prahu ter mešamo, da dobimo gladko, lahko in puhasto zmes.
  6. Nad desko nalomimo pralineje na kose, nato pa jih sesekljamo na koščke.
  7. Eno torto damo na krožnik, jo premažemo s polovico maslene kreme in posipamo s polovico pralinejev. Drugi del torte položimo na vrh, jo premažemo s preostalo masleno kremo in posipamo s preostalimi pralineji.

sestavine

  • 1 žlica kavnih zrnc
  • 4 velika jajca iz proste reje
  • 225 g namaza za peko in še nekaj za namastitev
  • 225 g sladkorja v prahu
  • 225 g samovzhajajoče moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška

Za pralineje:

  • 100 g sladkorja
  • 75 g oluščenih lešnikov
  • Za kavno masleno kremo:
  • 1 žlica kavnih zrnc
  • 125 g neslanega masla, zmehčanega
  • 225 g sladkorja v prahu

Sorodni recepti