RIŽOTA Z MORSKIMI SADEŽI
Recept je iz: Jamie Oliver

Ta enkratna rižota je kot nalašč za čez vikend, ker bo vse navdušila. Počasno praženje paradižnik spremeni v neverjetno sladke bombice, ki v ustih kar eksplodirajo. Kombinacija z morskimi sadeži pa je prava poslastica.
sestavine
- 400 g mešanih češnjevcev na peclju
- 2 stroka česna
- ½ šopka svežega rožmarina (15 g)
- oljčno olje
- 6 škampov
- rakci z lupino
- 300 g očiščenih klapavic brez brade
- 500 g školjk brez brade
- 4 srednje veliki očiščeni lignji (300 g)
- 300 g kuhanega rakovičjega mesa
- 1 ščep žafrana
- 1 velika čebula
- 1 gomoljna zelena
- 1 koromač
- 400 g riža za rižoto
- ½ kozarca belega vina ali roséja
- 1,6 litra dobre ribje osnove (glej namig)
- 30 g masla
- 30 g parmezana
- ekstra deviško oljčno olje
Priprava
- Pečico segrejte na 160°C.
- Paradižnike v vreli vodi blanširajte 30 sekund. Prestavite jih v skledo z ledeno vodo in jih olupite. Prestavite jih na srednje velik pekač.
- Česen olupite in nasekljajte, rožmarin posmukajte in ga potresite po paradižniku. Pokapljajte z oljčnim oljem, premešajte in razporedite po pekaču. Pecite 40 minut oziroma do zlate barve.
- Škampom odstranite glave in repe, jih olupite in na grobo narežite. Preverite školjke in klapavice. Po rahlo odprtih potresite in če se ne zaprejo, jih zavrzite. Lignje na drobno narežite. Pri rakovičjem mesu odstranite morebitno lupino.
- Žafran v skledici prelijte s 50 ml kropa in pustite, da se namoči.
- Za rižoto olupite in na drobno nasekljajte čebulo, zeleno in koromač (lepe vršičke prihranite). Stresite v večjo kozico in prilijte 3 žlice oljčnega olja. Pražite 15 minut, da se zelenjava omehča, a ne obarva. Potem dodajte riž in ga pražite 2 minuti.
- Prilijte vino in mešajte, dokler se čisto ne vpije. Dodajte zajemalko osnove in počakajte, da se vpije, preden dodate novo. Vsako minuto mešajte kakih 10 sekund. Osnovo dodajajte po zajemalkah, dokler se riž ne omehča (vseeno naj bo malce na zob). To traja 16 do 18 minut.
- Dodajte žafran s tekočino, nato pa še školjke in klapavice.
- Ko se začnejo školjke odpirati, dodajte lignje, rakovičje meso in škampe. Dodajte maslo in nariban parmezan, začinite in ugasnite. Pokrijte in pustite stati minuto ali dve, da postane rižota kremasta. Še enkrat premešajte in po potrebi dodajte jušno osnovo.
- Rižoto previdno prelijte na velik krožnik in odstranite školjke ali klapavice, ki se niso odprle. Dodajte paradižnike, potresite z lističi zelene in koromača, pokapljajte z ekstra deviškim oljčnim oljem in uživajte!
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Pissaladiere
Recepti Ljubomir Stanišić
Lignji s sladkim krompirjem
Recepti Nathan Outlaw
Postrvje klobase z medenim belim fižolom
Recepti Jamie Oliver
POSEBNA DOSA (VEGANSKA)
Recepti Shane Delia
Počasi pečena jagnjetina z jogurtom
Recepti Ljubomir Stanišić
Telečji medaljoni s štirimi vrstami sira
Recepti Ljubomir Stanišić
Ostrige s tatarsko omako
Recepti Adam Liaw
Jagnječji kebab
Recepti Bučkini polpeti s špinačno solato
Recepti Polenovka v ovoju z limoninimi testeninami