Opis

Riž s sardinami in toplo čajno juho

Priprava

  1. Riž stresite v kozico in dobro prelijte s hladno vodo. Riž dobro operite, tako da zrnje v ponvi premešate, nato pa odcedite škrobno motno vodo, pri čemer pazite, da ne izgubite nobenega riževega zrna. Postopek pranja ponovite 3- ali 4-krat oziroma dokler voda ne postane večinoma bistra. Opran riž dajte v srednje veliko kozico in dodajte toliko hladne vode, da je približno 3 cm nad vrhom riža. Na močnem ognju zavrite in nepokrito kuhajte, dokler voda ne doseže vrha riža. Na površini riža se bodo pojavile majhne luknje, kjer uhaja para. Ogenj zmanjšate, kozico pokrijte s tesno prilegajočim pokrovom in kuhajte 12-15 minut, ne da bi dvignili pokrov. Ugasnite ogenj in pustite, da riž stoji še 5 minut, ne da bi odkrili pokrov. Odkrijte riž in z lopatico zrahljajte riževa zrna.
  2. Medtem naredite dashi in dajte kombu v posodo. Dodajte 2 litra hladne vode in zavrite. Odstranite kombu in zavrite vodo, nato dodajte kosmiče palamide in čajne liste. Odstranite z ognja in pustite stati 10 minut. Precedite, trdno snov zavrzite in shranite na toplem.
  3. Za pripravo čaja thunder dajte pinjole in matcho v terilnik in zdrobite do finega. Dodajte približno 125 ml (½ skodelice) dashija in zdrobite do mlečne mešanice. Dodajte toliko preostalega čaja dashi, da dosežete konsistenco smetane. Precedite skozi kos muslina in zavrzite vse trdne snovi, nato pa čaj začinite z limoninim sokom, soljo in kančkom sečuanskega olja.
  4. Za pripravo sečuanske soli dajte sečuanski poper in sol v majhno suho ponev ter stresajte nad nizkim ognjem, da zadiši. Zmeljite v grob prah.
  5. V manjši ponvi na srednjem ognju segrejte olje grozdnih pečk. Dodajte posušene sardele in pecite, dokler ne postanejo hrustljave, vendar ne porjavijo. Odcedite na papirnati brisači in rahlo začinite.
  6. V kozici na srednjem ognju segrejte 30 ml dashija. Dodajte sesekljan česen in špinačo ter premešajte, da oveni.
  7. Za serviranje razdelite vroč riž v 10 skled. Zatem porazdelite tofu, zelenjavo, popečene pinjole in ocvrte sardele, nato pa rahlo začinite s sečuansko soljo. »Čaj« dajte v segreto posodo, nato pa tik pred serviranjem nalijte v sklede.

sestavine

  • 440 g (2 skodelici) riža koshihikari ali yumepirika (kratkozrnati japonski riž)
  • 2 žlički olja grozdnih pečk
  • ½ skodelice posušenih sardel (jyako v japonščini)
  • 1½ šopka drobnjaka, drobno sesekljanega
  • 1½ šopka kitajske špinače, drobno sesekljane
  • 300 g tofuja, stisnjenega in narezanega na 1 cm velike kocke
  • 80 g (½ skodelice) opečenih pinjol

Čaj dashi:

  • 1½ kos kombuja
  • 10 g posušenih kosmičev palamide
  • 1 žlica čajnih listov genmaicha

Čaj thunder:

  • 80 g (½ skodelice) pinjol
  • 1 žlica matche v prahu
  • limonin sok, po okusu
  • Olje iz sečuanskega popra (glej opombo), po okusu

Sečuanska sol:

  • 1 žlica sečuanskega popra
  • 2 žlički soli

Sorodni recepti