Opatinje s kavo

Opatinje s kavo

sestavine

  • Za paljeno testo:
  • 125 g vode
  • 125 g mleka
  • 110 g masla
  • 2 g soli
  • 5 g sladkorja
  • 140 g moke
  • 220 g jajc (4-5 celih jajc)
  • Za glazuro:
  • 1 jajce
  • malo mleka
  • ščep soli
  • Za kavno kremo:
  • 500 g mleka
  • 2 žlički turške/instant kave
  • 65 g masla
  • 81 g sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • 31 g  koruznega škroba
  • 15 g moke
  • 81 g sladkorja
  • 156 g rumenjakov (8-9)
  • Za glazuro:
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici mleka
  • 1/2 žličke instant kave
  • 20 g masla za masleno kremo

Priprava

  • V srednje veliki kozici zmešajte vodo, mleko, sladkor, sol in maslo. Zavrite in odstranite z ognja. V tekočino naenkrat dodajte moko in takoj začnite močno mešati z metlico, da se vse poveže. Vzemite gumijasto lopatko, kozico vrnite na ogenj in kuhajte še minuto, da bo bolj suho.
  • Testo prenesite v skledo mešalnika z nastavkom za testo. Malo naj se ohladi. Stepite jajca. Testo mešajte na srednji hitrosti 30 sekund, potem pa jo znižajte in začnite dodajati jajca.
  • Ko se testo poveže, mešalnik ustavite, odstranite nastavek, testo postrgajte in pojdite skozenj z roko. Če je prave teksture, bo z roke visel v obliki črke V.
  • Na dva pekača položite papir za peko in nabrizgajte 18 majhnih in 18 velikih žogic testa. Premažite z mešanico jajc, malo mleka in soli. Pecite ločeno na 190 C – mali rabijo 7-8 min, veliki 15 min. Potem temperaturo znižajte na 160 C in pecite še 7-8 oziroma 15 minut.
  • Za kavno kremo v manjši kozici pomešajte mleko, vaniljev ekstrakt, kavo, sladkor in maslo. Mešajte z metlico, da se sladkor stopi, in dajte na srednje močan ogenj. Ko zavre, ugasnite.
  • Rumenjake stepite s sladkorjem. Dodajte moko in škrob in premešajte. Polovico vrele mlečne zmesi vmešajte v rumenjake, potem pa zlijte nazaj in med neprestanim mešanjem skuhajte. Ko se začne na dnu kozice zgoščevati, umaknite in mešajte 30 sekund, da se enakomerno zgosti. Vrnite na srednji ogenj in stalno mešajte. Ko je krema gotova, jo zlijte na pladenj in dajte za 15 minut v hladilnik.
  • Za glazuro zmešajte 2 žlici mleka in sladkor ter premešajte, da dobite gladko zmes. Dodajte kavni ekstrakt in spet dobro premešajte.
  • Princeske spodaj zluknjajte. Na stran dajte 70 g kreme, preostanek pa z dresirno vrečko nabrizgajte v princeske. Pomočite jih v glazuro. Preden se glazura na večji princeski čisto posuši, nanjo položite manjšo in jo dobro pritrdite. Pustite jih, da se deset minut sušijo.
  • Za masleno kremo zmešajte 70 g kreme, ki ste jo dali na stran, in 20 g masla, da postane gladko. Premestite v dresirno vrečko in nabrizgajte okrasek, podoben ovratniku opatinj.
  • *Pecite v pečici brez konvekcije

Sorodni recepti

Poglej vse