Jesenske testenine z bučo in sirom z modro plesnijo

Ta domačna jesenka jed bo v vašo kuhinjo prinesla toploto. Popestrite jo s testeninami conchiglie.

sestavine

  • olupljena jedilna buča (težka okoli 1 kg) brez semen, razrezana na krhlje
  • 3–4 vejice timijana
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlica slanega masla
  • 2 čebuli, na tanko narezani
  • 350 g testenin, kot so conchiglie in rigatoni
  • 100 g sira z modro plesnijo
  • 75 g zdrobljenih praženih orehov
  • kakovostno oljčno olje za postrežbo
  • morska sol in sveže mleti črni poper

Priprava

  • Št. porcij: 4
  • Čas priprave: 15 minut
  • Čas kuhanja: 45 minut
  • 1. Segrejte pečico na 200 °C oziroma 180 °C z vključenim ventilatorjem.
  • 2. Bučo in timijan dajte na velik pekač ter vse kose buče prekrijte z oljčnim oljem. Izdatno solite in poprajte. Bučo pecite v pečici 40 minut, da se zmehča in ob robovih karamelizira. Hranite jo na toplem.
  • 3. Medtem dajte veliko ponev na zmeren do visok ogenj in dodajte maslo. Dodajte čebulo in dobro začinite. Mešajte, da maslo povsem prekrije čebulo. Zmanjšajte ogenj in počasi pražite čebulo 10–15 minut, da karamelizira.
  • 4. Malo preden je buča pečena, zavrite veliko kozico vode in jo izdatno posolite. Dodajte testenine in jih skuhajte al dente. Nato jih odcedite, skodelico škrobnate vode pa prihranite za omako.
  • 5. Povečajte ogenj pod ponvijo s čebulo in v ponev dodajte vodo od testenin. Tekočina naj rahlo vre. Medtem zmečkajte polovico buče in jo dodajte čebuli. V ponev nadrobite skoraj ves sir (malo ga prihranite za postrežbo) in mešajte, da dobite gladko kremno omako. Hitro dodajte testenine in dobro premešajte.
  • 6. Testenine postrezite na segretih krožnikih. Dodajte jim preostale kose buče in sir z modro plesnijo. Potrosite jih z zdrobljenimi praženimi orehi. Pokapajte jih s kakovostnim ekstra deviškim oljčnim oljem ter jih solite in poprajte.

Sorodni recepti

Poglej vse