Sveže žafranove testenine s školjkami in kozicami

Večerjo si popestrite z okusnimi svežimi žafranovimi testeninami s školjkami in kozicami. S to izjemno morsko jedjo si pričarajte okuse Toskane.

sestavine

  • ščep žafrana v lističih
  • zdrob
  • 500 g svežih školjk
  • 1 vejica svežega peteršilja
  • 2 česnova stroka
  • majhno prgišče svežega češnjevega paradižnika različnih barv
  • 125 ml belega vina
  • 6 surovih, olupljenih in očiščenih kozic
  • 200 g moke tipa 00
  • 4 veliki rumenjaki
  • fina sol
  • 1 žlička ekstra deviškega olivnega olja + še malo ekstra deviškega olivnega olja
  • morska sol in sveže mlet črni poper

Priprava

  • Št. porcij: 4-6
  • 1. Lističe žafrana NAMOČITE v skodelico z dvema žlicama vrele vode. Počakajte, da se voda ohladi in se navzame okusa po žafranu, medtem pa se lotite priprave testa.
  • 2. V veliko posodo STRESITE moko. Na sredini naredite luknjo, v katero dajte 4 rumenjake, sol in žličko vode z okusom po žafranu (če želite, lističe obdržite).
  • 3. Rumenjake VMEŠAJTE v moko. Če se naredijo grude, nič ne skrbite. Mesite, dokler se jih ne znebite, nato pa testo položite na čisto ravno podlago. Testo mesite, dokler ne postane svilnato, gladko in elastično. Če je testo krhko, mu dodajte malo olivnega olja ali vode z okusom po žafranu, če je prevlažno, pa malo moke. OBLIKUJTE ga v kroglo in ga ovijte v prozorno folijo. 30 minut ga pustite na sobni temperaturi ali ga pospravite v hladilnik (zdržalo bo kakšen dan).
  • 4. Čisti pult POTROSITE s finim zdrobom.
  • 5. Testo PREREŽITE na pol ter eno polovico pustite zavito v foliji.
  • 6. Testo DAJTE skozi stroj za izdelavo testenin (uporabite nastavitev za najdebelejše testenine), ga prepognite na pol, nato pa spet dajte skozi stroj.
  • 7. POTROSITE ga z zdrobom, nato pa ga spet dajte skozi stroj. To ponavljajte, dokler se testo dodobra ne stanjša.
  • 8. Testenine dajte skozi nastavek za tagliatelle ter jih položite na z zdrobom potrošen pladenj, kjer jih pustite, da se posušijo. Postopek ponovite s preostankom testenin.
  • 9. V velik lonec vlijte vodo ter jo posolite in zavrite, da boste v njej skuhali testenine.
  • 10. PREGLEJTE školjke. Če je kakšna odprta ali poškodovana, jo zavrzite.
  • 11. NA DROBNO nasekljajte peteršilj (liste in vejico) in česen ter razpolovite paradižnike.
  • 12. Na srednjo temperaturo DAJTE veliko kozico s pokrovko.
  • DODAJTE 1 žlico olivnega olja ter nasekljana peteršilj in česen.
  • 13. KUHAJTE 1 minuto, dodajte paradižnik in povišajte temperaturo.
  • 14. ZDAJ dodajte školjke, belo vino in zajeten ščepec soli in popra. Ko zavre, znižajte temperaturo ter posodo pokrijte s pokrovko.
  • 15. KUHAJTE približno 3–4 minute ter kozico tu in tam dobro potresite.
  • 16. V zadnjih 2 minutah kuhanja DODAJTE kozice. Kuhajte, dokler se školjke ne odprejo, kozice pa skuhajo.
  • 17. Tagliatelle v osoljeni vodi KUHAJTE 30 sekund oziroma dokler niso kuhane al dente.
  • 18. NA HITRO odcedite testenine ter jih vmešajte v omako iz školjk in kozic.
  • 19. POSTREZITE z nasekljanim peteršiljem.

Sorodni recepti

Poglej vse