Čilijeva omaka

sestavine

  • 12 rdečih čilijev bird's eye, odstranjeni peclji
  • 6 debelih rezin olupljenega ingverja
  • 6 strokov česna, olupljenih
  • 2 žlički sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 125 ml (½ skodelice) piščančje juhe
  • 2 žlici soka iz kalamondinov (približno 6 kalamondinov, glejte opombo) ali 2 žlici limetinega soka
  • 2 žlici piščančjega olja (topljene piščančje maščobe) ali 2 žlici arašidovega olja

Priprava

  • Z receptom pripravite 500 ml (2 skodelici).
  • Čili, ingver, česen, sladkor in sol pretlačite v možnarju do gladkega. To vam bo vzelo nekaj časa.
  • V manjši kozici zavrite piščančjo juho, nato jo prelijte s čilijevo mešanico. Količino jušne osnove lahko spreminjate glede na konsistenco čili omake, ki jo želite dobiti. Če boste jedli takoj, vmešajte sok kalamondinov, potem pa po potrebi prilagodite začimbe, da bo ravnovesje sladkega, kislega in slanega okusa prijetno. Če postrežete pozneje, primešajte sok tik pred serviranjem.
  • V majhni ponvi segrejte piščančje olje in ga prelijte z mešanico čilija in premešajte, da se poveže.
  • Opomba
  • Kalamondin je majhen citrus z istoimenskega drevesa in je sezonsko na voljo pri azijskih prodajalcih zelenjave. Nadomestite ga lahko s sokom limone, limete ali kumkvata.
  • Shranjujte v steklenem kozarcu v hladilniku do 1 meseca. Če nameravate omako hraniti tako dolgo, jo prelijte s plastjo vroče piščančje maščobe, da ostane nepredušna, in pred serviranjem vmešajte le sok kalamondinov.

Sorodni recepti

Poglej vse