Tople maroške solate

4 vegetarijanske solate za glavno jed ali pa zgolj kot prilogo.

sestavine

  • Za čarmulo:
  • 1 strok česna
  • 12 šopkov svežega koriandra
  • oljčno olje
  • 1 žlička kuminovih semen
  • 2 žlički mlete paprike
  • Za korenčkovo solato:
  • 1 šopek svežega korenja
  • 0.5 šopka peteršilja
  • 1 strok česna
  • 4 žličke mlete paprike
  • 2 žlički kumine
  • kis
  • oljčno olje
  • sol
  • poper
  • Za cvetačno solato:
  • 1 glavica cvetače
  • 2 žlički začimbe čermuli
  • 1 čebula
  • 1 paradižnik
  • kis
  • oljčno olje
  • sol
  • poper
  • 1 glavica cvetače
  • 2 žlički začimbe čermuli
  • 1 čebula
  • 1 paradižnik
  • kis
  • oljčno olje
  • sol
  • poper
  • Za zeljnato solato:
  • 0.5 glavice belega zelja
  • 2 zrela paradižnika
  • 1 čebula
  • 1 limona
  • 2 žlički mlete paprike
  • 1 žlička kumine
  • 4 žlice svežega koriandra
  • oljčno olje
  • Za solato s peso:
  • 4 pese
  • 0.5 šopka peteršilja
  • 0.5 čebule
  • 2 žlici sladkorja
  • kis
  • oljčno olje
  • sol
  • poper

Priprava

  • Za čermuli v skledo damo kumin, mleto papriko, strok česna in sol. Razdrobimo. Dodamo narezani koriander, ki ga dobro zdrobimo. V tankem curku dodamo oljčno olje. Dobiti moramo pasto.
  • Za korenčkovo solato korenje olupimo in narežemo na kolobarje. Damo ga v lonec s soljeno vodo in kuhamo približno 10 minut, da je al dente. Odcedimo ga in popražimo v ponvi na oljčnem olju. Dodamo kumin in mleto papriko ter premešamo. Peteršilj drobno narežemo in ga dodamo skupaj s strokom strtega česna. Začinimo z limonovim sokom, posolimo in popopramo.
  • Za cvetačno solato cvetačo nalomimo na majhne cvetke in jo kuhamo v loncu s soljeno vodo, dokler se ne zmehča. Cvetačo odcedimo in popražimo v ponvi na oljčnem olju na šibkem ognju. Dodamo čermuli in premešamo. Naribamo in dodamo tudi paradižnik. Čebulo drobno narežemo in jo dodamo. Premešamo. Posolimo in popopramo ter dodamo malo kisa.
  • Za zeljnato solato zelje grobo narežemo in ga kuhamo v loncu s soljeno vodo, dokler se ne zmehča. Paradižnik narežemo na kockice, čebulo in koriander pa drobno narežemo in vse dodamo zelju. Posolimo, popopramo in dodamo limonov sok.
  • Za solato iz pese skuhano peso narežemo na tanke rezine. Damo jih v skledo in potresemo s sladkorjem. Dodamo drobno narezano čebulo in peteršilj. Premešamo in začinimo s kisom, oljčnim oljem, posolimo in popopramo.
  • Solate postrežemo rahlo tople ali hladne s hrustljavim arabskim kruhom.

Sorodni recepti

Poglej vse