Mlečni riž z odišavljeno vodo in drobljencem s pistacijami

sestavine

  • Popečen sladoled s penico:
  • 450 ml mleka
  • 6 g rumenjakov
  • 70 g sladkorja
  • 20 penic
  • Drobljenec iz pistacij:
  • 160 g neslanega masla, sobne temperature
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica paste iz pistacij
  • 250 g navadne moke
  • 125 g iranskih pistacij
  • Mlečni riž:
  • 1 l mleka
  • 60 g riža baldo
  • 70 g sladkorja
  • 125 ml (½ skodelice) odišavljene vode
  • Za postrežbo:
  • Cvetovi melise

Priprava

  • Čas ohlajevanja: 2–3 ure
  • Čas zamrzovanja: čez noč
  • Z receptom pričnite en dan prej.
  • Za sladoled s penico običajno v restavraciji pripravim angleško kremo s termomešalnikom Thermomix. Mleko, rumenjake in sladkor damo v termomešalnik Thermomix in pri 80 °C mešamo 7 minut pri hitrosti 4. Ko čas poteče, mešamo 5 sekund na hitrosti 5, nato skozi fino sito presejemo v vrč, ohladimo in postavimo v hladilnik za 2–3 ure, dokler se ne ohladi.
  • Za pripravo angleške kreme na staromoden način zavremo mleko in ga damo na stran. Rumenjake in sladkor stepemo, da postanejo gosti in bledi, nato počasi vlijemo vroče mleko in neprestano mešamo. Mešanico znova damo v ponev in postavimo na srednji ogenj. Ob neprestanem mešanju kuhamo, dokler mešanica ne doseže 80 °C. Angleško kremo nato premestimo v mešalnik in mešamo 10 sekund. Skozi fino sito presejemo v vrč, ohladimo in postavimo v hladilnik za 2–3 ure, dokler se ne ohladi.
  • Tik pred mešanjem sladoleda nadevamo penice na kovinska nabodala in jih popečemo na plinskem gorilniku, dokler niso rahlo zažgane. Angleško kremo zlijemo v sladoledni aparat, z nabodal odstranimo penice in jih damo neposredno v angleško kremo. Premešamo v skladu s proizvajalčevimi navodili za uporabo, nato čez noč zamrznemo, da se strdi.
  • Za drobljenec iz pistacij segrejemo pečico na 170 °C. Obložimo 20 x 30 cm velik pekač. S stoječim mešalnikom mešamo maslo in sladkor 4–5 minut ali dokler zmes ne postane lahka in puhasta. Dodamo pasto iz pistacij in dobro premešamo do gladkega. Dodamo moko in pistacije ter mešamo pri nizki hitrosti, dokler se testo ravno ne sprime. Mešanico stisnemo v obložen pekač in pečemo 15 minut ali do svetle zlate barve oz. dokler ni kuhano. Pustimo, da se v celoti ohladi, preden nadrobimo.
  • Za mlečni riž v kozico vlijemo mleko in postavimo na srednje velik ogenj ter rahlo vremo, dokler se mleko ne reducira za eno tretjino. Riž damo v drugo ponev na majhen ogenj in med občasnim mešanjem dodamo mleko (žlico po žlico) in počakamo, da se vsaka žlica mleka lepo vpije, preden dodamo novo. Kuhamo, dokler se mešanica ne zgosti in postane kremasta ter za sabo pusti črto, ko čez sredino potegnemo žlico. Vmešamo sladkor in odišavljeno vodo ter vlijemo v servirne sklede.
  • Za postrežbo na vrh mlečnega riža posujemo nekaj drobljenca iz pistacij. Na vrh damo kepico sladoleda s penico in okrasimo s cvetovi melise.
  • Opomba
  • Riž baldo je kratkozrnat, škrobnat turški riž, ki je na voljo v nekaterih supermarketih. Če ga nimate na voljo, lahko uporabite riž arborio. Pri tem receptu riža ne speremo, saj se jed zgosti ravno zaradi vsebovanega škroba.

Sorodni recepti

Poglej vse