Pomarančni žele s kandiranim korenjem

Priprava:

1. Kandirano korenje: V veliko posodo damo korenje, sladkor in 150 ml vode ter jo postavimo na majhen ogenj. Občasno premešamo, da se sladkor lažje raztopi. Pustimo, da zavre, nato kuhamo okrog deset minut, da korenček postane sijoč. Korenje precedimo nad skledo. Prihranimo korenje in sirup.

2. Pomaranči prepolovimo in ju previdno ožamemo. Pazimo, da ohranimo obliko, saj bomo lupine uporabili kot skodelice. Sok precedimo.

 

3. S pomočjo žlice odstranimo ožeto meso v pomarančnih lupinah. Na koncu naj ostane le tanka bela plast na olupku. Na dnu pomarančni olupek malo odrežemo, tako da ga lahko stabilno postavimo na mizo kot skodelico.

4. Žele: Želatino pet minut namakamo v skledi s hladno vodo. Medtem korenčkov sok premešamo s pomarančnim sokom in ga damo v manjšo kozico. Počasi ga segrejemo, vendar ne do vročega. Ožamemo namočeno želatino in jo vmešamo v sirupasto mešanico ter mešamo, dokler se ne raztopi.

5. Okrog dna skodelic iz pomarančnega olupka ovijemo nekaj aluminijaste folije, da bodo bolj stabilne. Damo jih na pladenj in v hladilnik ter jih v hladilniku napolnimo z želatinasto mešanico. Tako je manj možnosti, da se nam prevrnejo.

6. Korenje razdelimo v pomarančne skodelice. V hladilniku jih pustimo vsaj štiri ure ali čez noč, da se žele strdi.

7. Beljakova pena: Pred postrežbo pečico segrejemo na 110 oziroma ventilatorsko na 90 °C ali plinsko nastavimo na ¼. Sladkor stresemo na pekač in ga damo v pečico za okrog deset  minut. Beljake stepemo v sneg, nato dodajamo vroč sladkor, žlico za žlico, dokler ne vmešamo vsega. Stepamo, dokler se beljakova pena povsem ne ohladi in postane sijoča.

8. Beljakovo peno damo v dresirno vrečko. Odrežemo konec vrečke, da dobimo odprtino s premerom okrog tri centimetre. Na pomarančni žele nabrizgamo veliko kepico beljakove pene. Z gorilnikom malce zapečemo peno. Okrasimo z nekaj palčkami kandiranega korenja. 


Priprava:

1. Kandirano korenje: V veliko posodo damo korenje, sladkor in 150 ml vode ter jo postavimo na majhen ogenj. Občasno premešamo, da se sladkor lažje raztopi. Pustimo, da zavre, nato kuhamo okrog deset minut, da korenček postane sijoč. Korenje precedimo nad skledo. Prihranimo korenje in sirup.

2. Pomaranči prepolovimo in ju previdno ožamemo. Pazimo, da ohranimo obliko, saj bomo lupine uporabili kot skodelice. Sok precedimo.

 

3. S pomočjo žlice odstranimo ožeto meso v pomarančnih lupinah. Na koncu naj ostane le tanka bela plast na olupku. Na dnu pomarančni olupek malo odrežemo, tako da ga lahko stabilno postavimo na mizo kot skodelico.

4. Žele: Želatino pet minut namakamo v skledi s hladno vodo. Medtem korenčkov sok premešamo s pomarančnim sokom in ga damo v manjšo kozico. Počasi ga segrejemo, vendar ne do vročega. Ožamemo namočeno želatino in jo vmešamo v sirupasto mešanico ter mešamo, dokler se ne raztopi.

5. Okrog dna skodelic iz pomarančnega olupka ovijemo nekaj aluminijaste folije, da bodo bolj stabilne. Damo jih na pladenj in v hladilnik ter jih v hladilniku napolnimo z želatinasto mešanico. Tako je manj možnosti, da se nam prevrnejo.

6. Korenje razdelimo v pomarančne skodelice. V hladilniku jih pustimo vsaj štiri ure ali čez noč, da se žele strdi.

7. Beljakova pena: Pred postrežbo pečico segrejemo na 110 oziroma ventilatorsko na 90 °C ali plinsko nastavimo na ¼. Sladkor stresemo na pekač in ga damo v pečico za okrog deset  minut. Beljake stepemo v sneg, nato dodajamo vroč sladkor, žlico za žlico, dokler ne vmešamo vsega. Stepamo, dokler se beljakova pena povsem ne ohladi in postane sijoča.

8. Beljakovo peno damo v dresirno vrečko. Odrežemo konec vrečke, da dobimo odprtino s premerom okrog tri centimetre. Na pomarančni žele nabrizgamo veliko kepico beljakove pene. Z gorilnikom malce zapečemo peno. Okrasimo z nekaj palčkami kandiranega korenja. 

sestavine

  • Kandirano korenje200 g korenja olupljenega in narezanega na tanke palčke 150 g sipkega sladkorjaPomarančni žele2 veliki pomaranči 2 lista želatineBeljakova pena2 beljaka 110 g sipkega sladkorja

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse