Opis

Burgerje postrežemo z obilno prilogo, med drugim z omako iz sira z modro plesnijo in hrena, gobami z brendijem ter pečeno marinirano papriko.

 

Priprava:

Previdno zmešamo govedino, worcestrsko omako, sol in poper. Oblikujemo okrog dva centimetra debele pleskavice. Meso čim manj potlačimo. Pleskavice damo na pomaščeno rešetko žara nad srednje močnim ognjem. Pokrijemo. Med peko jih enkrat obrnemo. Meso pečemo tako dolgo, da na sredini ni več rožnato. Če uporabljamo digitalni termometer, je meso pečeno, ko temperatura na sredini doseže 71 °C, v približno 15 minutah.

Priprava gob z brendijem

V ponvi segrejemo olje na srednjem ognju. Pražimo šalotko in česen, dokler se ne zmehčata, okrog dve minuti. Dodamo gobe, peteršilj, brendi, sol in timijan. Pražimo naprej, okrog osem minut, da gobe malce porjavijo. Občasno premešamo. Vmešamo tartufovo olje (če ga uporabimo).

Omaka iz sira z modro plesnijo in hrena

V skledi zmešamo sir, kislo smetano, drobnjak, hren, majonezo, poper in sol.

Če meso pred peko preveč premešamo, se lahko med peko skrči. To preprečimo tako, da oblikujemo kroglice in jih nežno potlačimo v okrog dva centimetra debele pleskavice.

Pečena marinirana paprika

15-cm paprike pečemo na ognju. Pečemo jih 20 minut oziroma tako dolgo, da počrnijo. Pustimo jih, da se ohladijo. Odstranimo črno kožo. Nato jih razrežemo na četrtine, odstranimo peclje in semena. Razrežemo jih na 2,5 centimetrov široke trakove in damo v skledo. Zmešamo olje, kis, sladkor, sol in poper. Z mešanico prelijemo papriko in vse dobro pretresemo. Papriko pripravimo vnaprej. V hladilniku jo lahko hranimo do 24 ur. 





Burgerje postrežemo z obilno prilogo, med drugim z omako iz sira z modro plesnijo in hrena, gobami z brendijem ter pečeno marinirano papriko.

 

Priprava:

Previdno zmešamo govedino, worcestrsko omako, sol in poper. Oblikujemo okrog dva centimetra debele pleskavice. Meso čim manj potlačimo. Pleskavice damo na pomaščeno rešetko žara nad srednje močnim ognjem. Pokrijemo. Med peko jih enkrat obrnemo. Meso pečemo tako dolgo, da na sredini ni več rožnato. Če uporabljamo digitalni termometer, je meso pečeno, ko temperatura na sredini doseže 71 °C, v približno 15 minutah.

Priprava gob z brendijem

V ponvi segrejemo olje na srednjem ognju. Pražimo šalotko in česen, dokler se ne zmehčata, okrog dve minuti. Dodamo gobe, peteršilj, brendi, sol in timijan. Pražimo naprej, okrog osem minut, da gobe malce porjavijo. Občasno premešamo. Vmešamo tartufovo olje (če ga uporabimo).

Omaka iz sira z modro plesnijo in hrena

V skledi zmešamo sir, kislo smetano, drobnjak, hren, majonezo, poper in sol.

Če meso pred peko preveč premešamo, se lahko med peko skrči. To preprečimo tako, da oblikujemo kroglice in jih nežno potlačimo v okrog dva centimetra debele pleskavice.

Pečena marinirana paprika

15-cm paprike pečemo na ognju. Pečemo jih 20 minut oziroma tako dolgo, da počrnijo. Pustimo jih, da se ohladijo. Odstranimo črno kožo. Nato jih razrežemo na četrtine, odstranimo peclje in semena. Razrežemo jih na 2,5 centimetrov široke trakove in damo v skledo. Zmešamo olje, kis, sladkor, sol in poper. Z mešanico prelijemo papriko in vse dobro pretresemo. Papriko pripravimo vnaprej. V hladilniku jo lahko hranimo do 24 ur. 




sestavine

Sestavine

  • 500 g govejih ledij
  • 2 žlički worcesterske omake
  • 0.5 žličke soli
  • 0.25 žličke črnega popra
  • 4 bombete

Omaka iz sira z modro plesnijo in hrena:

  • 2 žlici sira z modro plesnijo
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 žlica svežega drobnjaka
  • 1 žlica pripravljenega hrena
  • 1 žlica lahke majoneze
  • 0.25 žličke popra
  • sol po okusu

Gobe z brendijem

  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 1 šalotka
  • drobno nasekljana
  • 1 strok česna
  • 2 skodelici narezanih gob
  • 2 žlici svežega peteršilja
  • nasekljanega
  • 2 žlici brendija (ali ena žlica/15 ml limoninega soka)
  • 0.25 žličke soli
  • 0.25 žličke suhega timijana
  • 0.5 žličke tartufovega olja

Pečena marinirana paprika

  • 4 rdeče sladke paprike
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 žlica šerijevega kisa
  • 0.25 žličke kristalnega sladkorja
  • 0.25 žličke soli
  • 0.25 žličke popra

Sorodni recepti